Невгодні процедури

16.05.2012
Невгодні процедури

Прибічники БЮТ пікетують новий суд у справі Тимошенко. (Фото Рейтер.)

Екс–Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, яка проходить лікування у Центральній клінічній лікарні «Укрза­лізниці» в Харкові, відмовилася від медичних процедур. Про вчора це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов. «Було збільшення обсягу харчування та поліпшення самопочуття, але, на жаль, це було зафіксовано німецьким лікарем. Я вам це передаю, оскільки він переказав мені, що Юлія Володимирівна відмовилася від виконання процедур», — розповів журналістам Толстанов. Два факти відмови Тимошенко від лікування «безумовно, заактовано».

Нагадаємо, зараз засу­джена опозиційна лідерка перебуває не в Качанівській колонії, а в цивільній лікарні залізничного відомства. Там вона набирається сил після 20–денного голодування.

Пані Юлія мотивувала свою відмову від подальшого лікування тим, що в мас–медіа було оприлюднено список процедур, які вона отримує. Дочка, Євгенія Тимошенко, присутня на брифінгу, заявила, що конфіденційні дані було передано у ЗМІ незаконно, і сторона захисту звернеться до Європейського суду з прав людини з цього приводу. Тимошенко вбачає в розголошенні лікарської таєм­ниці вину Міністерства охорони здоров’я України. Водночас пан Толстанов заперечив, що працівники МОЗ оприлюднювали такі дані. І не зовсім зрозуміло, в чому полягає розкриття конфіденційних даних: у словах про те, що Юлія Володимирівна поправляється, чи в якихось деталях.

Ще більше заплутали картину слова німецького лікаря Лутца Хармса, присутнього на зустрічі з пресою. «Довіра пані Тимошенко [до мене], яка була досягнута, суттєво погіршилася. Виникла ситуація, за якої потрібно перевірити, чи має сенс подальше лікування», — сказав незалежний медик, що лікує Тимошенко. «У зв’язку з обставинами, які склалися (постійний нагляд), лікування стало проблематичним... Достатньо складно побудувати стосунки, якщо не можливо залишитися сам на сам із пацієнтом», — зазначає пан Хармс.

За його словами, оприлюднювати конфіденційні плани лікування хворого справді є неприпустимим. Тепер сторони вирішують, що робити далі, а терпіння в Хармса, за його зізнанням, достатньо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ переніс на 26 червня розгляд касаційної скарги захисту Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду та рішення Апеляційного суду Києва у «газовій» справі (сім років ув’язнення). Таким чином головуючий суддя Олександр Єлфімов задовольнив клопотання представників прокуратури. Почувши це рішення, адвокати почали кричати «ганьба».

Захист Тимошенко має намір оскаржити вирок Печерського суду в Європейському суді з прав людини, не чекаючи на рішення суду касаційної інстанції.