Умова — зразкова мова

Умова — зразкова мова

Учора в Національному театрі імені Івана Франка урочисто закрили конкурс знавців української мови, започаткований дванадцять років тому закордонним меценатом Петром Яциком. Ідейний натхненник конкурсу, який раптово пішов із життя через рік, сьогодні був би щиро радий започаткованій справі, адже популярність його дітища зростає. Скажімо, останнім часом участь у конкурсі щороку бере не менше п’яти мільйонів школярів та студентів, а географія конкурсу розрослася вже до 30 країн світу. Тішить і те, що переможці приїздять за своїми преміями й подарунками з усіх куточків України. Цьогоріч були лауреати з Одещини та Миколаївщини, які в уяві багатьох постають російськомовними регіонами. До речі, на Миколаївщині в місті Баштанка мешкає вчителька Світлана Островна, учні якої щороку здобувають перемоги в конкурсі імені Петра Яцика. Пані Світлану та ще близько десяти педагогів також нагородили преміями і подарунками за те, що прививають любов до рідної мови своїм вихованцям.

Спрощено — незелено...

Спрощено — незелено...

Донедавна вирубувати дерева, чагарники, зносити чи пересаджувати газони і квітники забудовники в Україні могли тільки за наявності спеціального дозволу (ордера). Цей документ, після рішення про землевідведення, видавали за рішенням виконкому місцевої ради з урахуванням акта обстеження зелених насаджень, погодженого з місцевими органами Міністерства екології та природних ресурсів. В акті обстеження та в ордері містилася конкретна інформація про зелені насадження (порода, діаметр стовбура, кількість, ступінь пошкодження, адреса розташування). За кожне зрубане дерево забудовник мав сплатити компенсацію.

«Бомба» забродила

«Бомба» забродила

«Після Дніпропетровська терористи взялися за наше місто», — тривожно перемовлялися позавчора увечері мешканці Запоріжжя. Новина про вибух на зупинці громадського транспорту в районі проспекту Металургів поширилася блискавично. Але згодом правоохоронці та рятувальники спростували версію про теракт.

Рюкзак у бронзі

Рюкзак у бронзі

На території географічного факультету Львівського національного унiверситету ім. Івана Франка відтепер стоїть монумент найпопулярнішому студентському атрибуту — наплічнику. Крім самого рюкзака, автор скульптури Ігор Дикий зобразив у композиції пошарпані туристичні черевики зі шнурівками, флягу для води і скручений у рулон спальний мішок.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Дніпро на противагу Болгарії

Дніпро на противагу Болгарії

Несподівано ранній прихід літа іще наприкінці квітня спонукав багатьох українців вирушити до водойм — і не лише засмагати–пікнікувати, а й купатися. Не стала винятком і столиця, де ще на першотравневі свята знайти вільне місце на пляжах Гідропарку чи Труханового острова було досить складно. Проте офіційно пляжний сезон у Києві відкрили тільки вчора — відповідне розпорядження на початку місяця віддав голова КМДА Олександр Попов. До цього часу комунальне підприємство «Плесо» мало прибрати 29 зон відпочинку на 11 пляжах, встановити туалети та провести комплекс дератизаційних, дезінфекційних та протилептоспірозних робіт, обстежити й почистити дно водойм.

Всі статті рубрики