Закордонні відвідини

15.05.2012
Закордонні відвідини

Президент Литви Даля Грібаускайте під час зустрічі з екс–Прем’єром Юлією Тимошенко в лікарні.

Сьогодні о десятій ранку Вищий спеціалізований суд у Києві має розпочати розгляд касації Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду столиці в «газовій справі», яким її засуджено до семи років позбавлення волі. Утім побачитися зі своїми захисниками напередодні розгляду касації Леді Ю так і не змогла. На думку захисника Сергія Власенка, влада нібито «викрутила руки» німецькому лікарю Тимошенко доктору Хармсу, і він змінив графік відвідин пацієнтки — захисники могли поговорити з нею лише пізно ввечері. Хоча на той час уже мали прибути до Києва.

На 15.00 понеділка пенітенціарії дозволили найвідомішій пацієнтці ЦКЛ №5 у Харкові зустріч із послом США в Україні Джоном Теффтом. Кортеж авто з дипломатичними номерами у супроводі автомобілів ДАІ заїхав на територію лікарні саме у призначений час. Перед цим пан посол поспілкувався з керівництвом Харківської області. Враження американського амбасадора від зустрічі на момент здачі цього номера «УМ» у друк ще були не відомі.

Але першою із закордонних гостей Тимошенко відвідала ще минулої п’ятниці президент Литви Даля Грібаускайте, яка опублікувала фото цієї зустрічі на своєму сайті. За її словами, пані Тимошенко «знаходиться в хорошому стані, якщо враховувати те, що вона виходить iз голодування, а її «настрій позитивний і оптимістичний», вона ні на що не скаржиться. Поспілкувавшись з екс–Прем’єром, пані президент повідомила пресі, що «європейська перспектива України залежатиме від вирішення справи Тимошенко та інших політичних в’язнів», адже наразі «довіра Європи до України є дуже низькою».

Ці самі думки протягом двох iз половиною годин під час зустрічі у форматі «віч–на–віч» пані Грібаускайте намагалася донести до свого українського колеги — пана Януковича. Мовляв, в іншому випадку Україні не уникнути ізоляції в Європі. Пізніше, спілкуючись iз пресою, президент Грібаускайте висловила сподівання, що Президент Янукович почув цю думку, яка «є важкою для будь–якої держави».

Після пані Грібаускайте та пана Теффта зустрітися з Юлією Володимирівною бажає ще й держсекретар МЗС Італії Марті Дасс. Відповідне звернення Італія вже направила українському уряду. До речі, днями МЗС Італії викликало посла України на розмову у зв’язку зі справою Тимошенко і висловило йому своє занепокоєння щодо дотримання верховенства права в Україні. n