Ірина, Женя, інші

15.05.2012

Об’єднана опозиція минулої суботи провела свій показовий форум просто неба, на Михайлівській площі в Києва. Причому під стінами Михайлівського золотоверхого відбувався не мітинг, а повноцінний з’їзд: кілька тисяч делегатів партій — членів КОДу з областей — сиділи стрункими рядами на кріслах та стільцях.

Виступали Арсеній Яценюк — перший номер списку за відсутності Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Микола Томенко, Олег Тягибок, В’ячеслав Кириленко та ін. Сцена була прикрашена новим логотипом політичної сили, яка піде на вибори: «За Батьківщину» — все великими літерами, без лапок, з натяком як на партію, в яку вливаються молодші партнери, — ВО «Батьківщина», так і Вітчизну взагалі.

Учасники зібрання підтримали «Програму дій «Справедлива держава, чесна влада, гідне життя». Документ зачитав лідер «Фронту змін» Яценюк, однак його ще планується доопрацьовувати під час «всенародного громадського обговорення». Головні цілі ОО — виведення країни з кризи, забезпечення справедливого розподілу національного багатства, повернення України на шлях європейського розвитку, забезпечення людям гідних умов життя, підпорядкування влади громадянам, усунення від влади Віктора Януковича, звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політв’язнів із в’язниць.

Замість Податкового кодексу Януковича опозиція обіцяє ухвалити новий Кодекс економічного зростання, зменшивши кількість податків і їх ставки. Планується встановити вищий прожитковий мінімум і не меншу за нього мінімальну зарплату, підвищити пенсії — одномоментно в середньому на 334 гривні, встановити однакові правила нарахування пенсій для всіх громадян та ін. Також серед гасел — «антикорупційна люстрація» — обіцянка «покарати тих чиновників, чиї витрати й майно не відповідатимуть задекларованим доходам».

«Ми усунемо кримінально–олігархічний режим Януковича. Ми йдемо до Верховної Ради, щоб утворити в ній демократичну більшість», — обіцяє об’єднана опозиція. «Новий парламент прийме закон про порядок імпічменту — і першим під імпічмент піде Янукович», — заявив Яценюк у своїй черговій, найбільш опозиційниій за останні вісім років іпостасі.

Уперше на такому форумі з трибуни виступали Ірина Луценко — дружина ув’язненого в СІЗО екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, та Євгенія Тимошенко — дочка екс–Прем’єра. Вони обидві зачитали листи лідерів з–за ґрат. Особливо старалася у риториці — причому українською мовою — Тимошенко–молодша, яку БЮТівці називають Жужею. За її словами, Юлія Володимирівна, крім іншого, обіцяє повернути бізнесменам усе майно, яке в них відбирає влада Януковича.

Перший Національний відмовився транслювати форум опозиції, мотивуючи це своєю «державністю» та схильністю до «рівномірного» представлення в ефірі влади та її критиків, без перекосу в бік останніх. Однак пп. Бенкендорфу та Арфушу нагадали, що з’їзди Партії регіонів і Компартії УТ–1 якраз транслював, а донести до глядача протилежні думки — не захотів. Натомість зібрання «За Батьківщину» показав канал ТВі.