Данський слід «Джиро»

08.05.2012
Данський слід «Джиро»

Пелотон італійської професіональної велобагатоденки на рівнинах Данії. (Фото Рейтер.)

Минулої суботи в данському місті Хернінг стартувала перша з трьох велобагатоденок «Гранд туру» — «Джиро д’Італія». Попри італійську прописку, перегони вже вдесяте беруть початок поза межами Апеннінського півострова. Три перші змагальні дні велосипедисти присвятили Данії; решта 18 етапів пройдуть вже «вдома». Учорашній день на «Джиро» був останнім «виїзним». Цей етап почався хвилиною мовчання в пам’ять про загиблого Воутера Вейландта, який розбився на третьому відрізку минулорічного «Джиро». Після хвилини мовчання прозвучала улюблена пісня Воутера Sex on Fire групи The Kings of Leon. Організатори перегонів також вирішили не використовувати гоночний номер «108», який минулого року належав Вейландту. Етап завершився вже після підписання цього номера «УМ» до друку.

А в суботу все почалося коротенькою індивідуальною «розділкою» на 8,7 км, яку виграв американець Тейлор Фінні із «Бі–еМ–Сі рейсинг тім». Зважаючи на повну довжину багатоденки — 3 476 км, можна сказати, що гонщики навіть і не розім’ялися. Відтак 198 велосипедистів, що представляють 22 команди, по–справжньому включилися в роботу позавчора, коли майже п’ять годин кружляли навколо то ж Хернінга. Завершилося все, як і належить рівнинному марафону, фінішним спринтом, який виграв один із найкращих фінішерів світу британець Марк Кавендіш.

Попри свій високий статус, Кавендіш у фаворитах цієї багатоденки не ходить. Подолання альпійських та апеннінських перевалів – не його «фішка».

За відсутності минулорічного переможця, іспанця Альберто Контадора, якого, нагадаємо, дискваліфікували за вживання допінгу, головними претендентами на перемогу в цьогорічному «Джиро» називають двох італійців – Івана Бассо з «Ліквігасу» та Мікеле Скарпоні з «Лямпре». У 2011–му Мікеле фінішував тут другим.

Нагадаємо, що одним із головних спонсорів «Лямпре–ІСД» виступає український промисловий гігант – «Індустріальний союз Донбасу». Та, попри українське коріння, жодного нашого співвітчизника в цій «стайні» на нинішній «Джиро д’Італія» немає. Єдиний українець в пелотоні — Володимир Густов, який представляє «Саксобанк».

 

ТАБЛО

«Джиро д’Італія» (4—27 травня). 1–й етап (індивідуальна розділка, 8,7 км). 1. Фінні (США, «БіМСі рейсінг тім») — 0:10.26. 2. Томас (В. Британія, «Скай») — + 0.09. 3. Расмуссен (Данія, «Гармін») — + 0.13…153. Густов («Саксобанк») — +1.13...

2–й етап (Хернінг, 206 км). 1. Кавендіш (В. Британія, «Скай») — 4:53.12. 2. Госс (Австралія, «Оріка Грін–едж») 3. Суп (Франція, «FDJ–Big Mat»)… 150. Густов — час переможця.

Загальний залік. 1. Фінні — 5:03.38. 2. Томас — +0.09. 3. Расмуссен — +0.13... 147. Густов — +1.13...