Солом’яний будиночок

05.05.2012
Солом’яний будиночок

Так росли солом’яні стіни. (Фото з родинного архіву Федишиних.)

Тернополяни Леся та Володимир Федишини — не перші в Україні, хто житиме в будинку iз солом’яними стінами. Такі хати вже є і на Дніпропетровщині, і на Буковині — досвід спорудження дешевого житла, яке за зручністю і надійністю не поступається традиційному, успішно поширюється. Унікальність же тернопільського почину в тому, що молоде подружжя взялося за цю справу, не маючи ані найменшого будівельного досвіду, проте геть усе зуміли зробити самі за допомогою лише суто «технічних» помічників, не наймаючи жодних фахівців.

Почалося все зі звичайної ситуації — після весілля парі дуже хотілося мати власне житло, а грошей не було навіть на нормальну однокімнатну квартиру. Інші б у такому випадку змирилися з необхідністю роками наймати квартиру чи потіснити родичів, а Леся з Володею, навпаки, «замахнулися» на цілий власний будинок. Молодий чоловік, що працює системним адміністратором, знайшов в інтернет–мережі цікавий відеоролик про спорудження будинків із солом’яних блоків, відтак пара поїхала аж у Білорусь, щоб побачити все на власні очі та детально розпитати людину, яка вже мала відповідний досвід. Повернувшись, однозначно постановили розпочати «солом’яне будівництво» на шести дачних сотках у передмісті, незважаючи на те, що багато хто відмовляв, лякаючи ризикованістю справи. На бетонному фундаменті встановили подвійний дерев’яний каркас, відтак заповнили його пресованими тюками житньої (таку миші не полюбляють) соломи, а зверху наклали спеціальну сітку, яку поштукатурили. Правда, одна стіна будинку — центральна — все–таки цегляна, і саме в ній вбудовані пічка та камін під дрова, а також прокладено електропроводку.

У результаті за кошти, на які в Тернополі й «сиру» однокімнатну квартиру не купиш, вийшов симпатичний (зовні нічим не відрізняється від традиційних будинків) та ще й екологічно чистий котеджик на 2 поверхи і 160 квадратів. Цьогоріч сім’я планує завершити всі внутрішні та оздоблювальні роботи і відсвяткувати новосілля.