Жив був пес–міліціонер

05.05.2012
Жив був пес–міліціонер

Політ нормальний! (Фото Світлани РАДОМСЬКОЇ. )

Вони поєднують в собі непоєднуване: сумні очі, добродушну вдачу, здатність тримати мертвою хваткою злочинця, а також миттєво розрізняти до десяти тисяч різних запахів. Вірні, тямущі, спритні — саме такими відобразив службових собак об’єктив камери фотографа Світлани Радомської. Її фотовиставка «Вони теж служать в міліції», що пройшла в місті під патронатом начальника УМВС у Херсонській області Віталія Литвина, подарувала херсонцям максимум позитиву і доброти.

 

«Собачу» фотовиставку в Херсоні організували саме в день показових виступів кінологічних служб міської міліції. На свято прийшли кілька тисяч школярів. Для дітей спілкування з чотирилапими — це завжди свято. А от дорослі, в тому числі і я, дивилися на добродушних вівчарок та ротвейлерів iз побоюванням. Хто знає, що в міліцейського пса на умі? «Та не бійтеся, його можна спокійно погладити», — заспокоює мене один з кінологів, притримуючи за повідок свого вихованця. Я легенько торкаюся рукою до вологого собачого носа. Пес фиркає у відповідь і відвертається. Ще б пак! Це для мене мило й парфуми мають легкий аромат. А для службового пса — цілий ураган запахів!

Потім ми із задоволенням дивилися, як чотирилапі «міліціонери» чесно відпрацьовували свій хліб: безпомилково знаходили вибухівку та наркотики. Службові собаки кумедно повзали на череві разом з інструктором і вистрибували на двометрову висоту, долаючи перешкоди.

«Протягом десяти років я знаходила цікаві кадри для фотовиставки саме в дні показових виступів міліціонерів–кінологів, — розповідає Світлана Радомська. — У мене накопичилися архіви, де зібрано понад сім тисяч знімків. Довелося пововтузитися, щоб відібрати шістдесят найоригінальніших і найяскравіших кадрів». Службові собаки — це дуже тямущі фотомоделі. «Я розмовляю з ними, як з людьми, — продовжує розповідь Світлана Радомська. — Наприклад, прошу: «Басенько, будь ласка, покажи мені свою чудову фігуру», — і собака займає найбільш вигідну для фотографії позу. Завдяки високій дисциплiні собаки можуть «працювати» перед камерою дуже довго. Для мене це чудова можливість вибудувати композицію та продумати сюжет кожної фотографії».

За словами Світлани, у собак, які служать в міліції, — різні спеціалізації. Наприклад, спаніелі успішно шукають наркотики, вівчарок і алабаїв використовують при затриманні злочинця. А от ротвейлерів, як найагресивніших псів, використовують у програмі «антитерорист»: вони добре винюхують вибухівку і мають справжню «мертву» хватку. Втім, як розповів начальник кінологічного центру при УВС у Херсонській області Сергій Питько, українським міліціонерам з метою економії доводиться дресирувати собак таким чином, щоб кожна могла і наркотики знайти, і злочинця затримати, і для охорони годилася. Тобто, щоб була багатофункціональним помічником міліціонера. «Наприклад, за кордоном собак окремо вчать всім цим функціям, тому що можуть собі дозволити годувати всю цю гавкаючу ораву, — пояснив Сергій Питько. — А в Україні доводиться вирощувати таких собі «собак–трансформерів», які за одні й ті ж гроші виконують набагато більше бойових завдань».

До речі, собаки з різних кінологічних центрів України будуть задіяні в охороні порядку на Євро–2012. Уже розроблена ціла програма щодо застосування службових собак під час проведення міжнародного чемпіонату. Передбачається, що собаки зможуть «працювати» над пошуком вибухівки в натовпах уболівальників. А крім того, службові собаки пройшли спеціальну підготовчу програму з розгону натовпів фанатів та демонстрантів. Це стане в нагоді, якщо під час проведення Євро–2012 спалахнуть неконтрольовані акції масової непокори або порушення громадського порядку.

 

ЖИТТЯ СОБАЧЕ

Харчування одного службового собаки (не враховуючи витрат на проживання та дресирування) обходиться в 800 гривень на місяць. Менше — ну ніяк! А ось пересічний працівник міліції примудряється виживати, отримуючи зарплату в 1200 гривень, і це за умови, що, на відміну від службового пса, йому за ці гроші ще треба одягатися, оплачувати житло й утримувати сім’ю. Виходить, український міліціонер — більш живучий та невибагливий, аніж собака!