«Не виключено, сама себе побила»

05.05.2012

Генпрокурор Віктор Пшонка повідомив про відмову в порушенні кримінальної справи щодо застосування насильства до ув’язненої Юлії Тимошенко. Таке рішення вчора ухвалили співробітники Харківської прокуратури.

«Я доручив особисто прокурору Харківської області з його підлеглими професійно розглянути заяву Тимошенко. Перед вами матеріали в трьох томах всієї перевірки за заявою Тимошенко. Ці матеріали завершені постановою про відмову в порушенні кримінальної справи», — сказав Пшонка, звертаючись до журналістів. Він зазначив, що свідчення детально вивчали також у Генеральній прокуратурі, і її співробітники погодилися з висновком харків’ян. Прокурор Харківщини Геннадій Тюрін на вчорашній прес–конференції ще раз наголосив: вони не виключають, що Тимошенко сама поставила собі синці.

Нагадаємо, йдеться про інцидент, що стався під час примусового транспортування екс–Прем’єра з Качанівської колонії до клініки «Укрзалізниці» в Харкові. Опозиційна лідерка скаржилася на болі у спині (в неї грижа хребта), але відмовлялася від лікування, тож Тимошенко підняли з ліжка силоміць. Пізніше ЮВТ продемонструвала правозахисникам синці на животі та руках і почала голодування, протестуючи проти грубого поводження.

За словами Генпрокурора, в ході перевірки було опитано більш як 80 осіб, які були або учасниками, або свідками подій, описаних у заяві Тимошенко. Проаналізувавши їх свідчення та інші документи, прокурори на побачили в діях тюремників криміналу чи перевищення повноважень.

Тим часом і джерела в керівництві колонії, і Ген­прокурор Пшонка визнали: Тимошенко справді голодує. Вона тільки п’є воду й соки, які їй передають родичі та соратники. Холодильник у кімнаті ЮВТ повний, однак вона нічого не їсть і водночас не пише заяву про голодний протест — аби не накликати примусове годування.

І вже сотні прихильників колишньої глави уряду по всій Україні голодують на її підтримку. Лише в Кривому Розі 55 активістів партії «Батьківщина» почали голодування на підтримку Тимошенко — про це «Радіо «Свобода» вчора повідомила голова міської парторганізації Віра Вернигора. За її словами, криворіжці мають на меті домогтись припинення голодування Тимошенко в Качанівській колонії.

А вранці «швидка» госпіталізувала ініціатора солідарного голодування на підтримку Тимошенко, голову Львівської обласної організації «Батьківщина» Романа Ілика — він десятий день обходився без їжі.

 

СВІТОВА РЕАКЦІЯ

Юлія Тимошенко через дочку Євгенію передала подяку світовим лідерам і міжнародним організаціям за підтримку.

Станом на вчора вже 12 глав держав відмовилися від участі в саміті лідерів країн Центральної і Східної Європи в Ялті 11—12 травня. Вчора 11–м став новообраний президент Угорщини Янош Адер, а 12–м — лідер Боснії і Герцеговини Бакір Ізетбегович. Раніше запрошення відвідати саміт відхилили президенти Німеччини, Чехії, Австрії, Італії, Словенії, Естонії, Хорватії, Латвії, Болгарії та Албанії. У більшості випадків мотивом є протест проти переслідування опозиції українською владою.

Запрошення поки прийняли лише президенти Польщі, Словаччини та Молдови. Ще четверо не оголосили про свої рішення.

Представник Сполучених Штатів при ОБСЄ Ієн Келлі закликав Україну припинити переслідування екс–Прем’єра Юлії Тимошенко та членів її Кабміну та звільнити їх з–під варти. Представник Вашингтона висловив стурбованість у зв’язку зі «станом Тимошенко, наданням їй необхідних медичних послуг, а також оголошеним голодуванням». Келлі відзначив, що пом’якшення позиції щодо екс–урядовців особливо важливе для української влади в переддень головування України в ОБСЄ у 2013 році.