Синці на животі

04.05.2012
Синці на животі

Лідерка БЮТ показує кількаденні гематоми. (Фото з сайту «УП».)

Минулої п’ятниці сайт «Українська правда» опублікував фотодокази тілесних ушкоджень Юлії Тимошенко, нібито завдані їй конвоїрами в Качанівській колонії. Фотографії зробила омбудсман (на той час) Ніна Карпачова або її уповноважений, які відвідували Тимошенко на «зоні». Вони стверджують, що знімки датовані середою, 25 квітня. Тобто — через п’ять днів після транспортування екс–Прем’єра до лікарні, в ході якого, за словами ЮВТ, охоронці колонії її побили. Також Карпачова поширила ці фотографії серед дипломатів країн Європейського Союзу на зустрічі в представництві ЄС у Києві. Ідеться про синці знизу живота та на лівій руці ув’язненої.

Оприлюднити фотодокази Карпачовій довелося після заяви прес–служби Партії регіонів про те, що історія з побиттям Тимошенко «зрежисована для дискредитації керівництва України й відволікання від злочинної діяльності лідера опозиції». У експертному висновку, зробленому після ознайомлення з фотографіями, сказано, що виявлені на тілі Тимошенко ушкодження — «результат дії твердих предметів». Керівництво колонії спростовує обвинувачення в тому, що це справа рук конвоїрів.

Надалі Карпачова вже не зможе виступати адвокатом Тимошенко — її каденція як уповноваженого Верховної Ради з прав людини завершилася зі складенням присяги новообраним омбудсманом Валерією Лутковською. Це сталося того ж дня, у п’ятницю. Роботу парламенту, заблокованого опозицією, було відновлено з огляду на теракт у Дні­пропетровську та розгляд «надзвичайного» питання. Опозиціонери заявили, що Лутковська присягала «на крові».

На підтримку Тимошенко продовжують голодування екс–сенатор Чехії Властимил Сегнал (Партія громадянських демократів), активісти ВО «Батьківщина» в регіонах, голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова та ін. На Хмельниччині двох голодних прибічників ЮВТ забрала «швидка допомога».

 

РУКА МОСКВИ

Росія готова взяти Юлію Тимошенко на лікування, якщо на це буде дозвіл української влади. Про це заявив прем’єр–міністр, обраний президент РФ Володимир Путін.

Раніше про той самий намір заявляв офіційний Берлін.

Коментуючи скасування багатьма європейськими політиками поїздок в Україну на матчі Євро–2012 через грубе поводження у в’язниці з Тимошенко, Путін заявив, що «не варто змішувати політику і спорт».