І начхати на застуду!

26.04.2012

 Підхопити ГРЗ і злягти в ліжко з високою температурою навесні дуже образливо: природа оживає, погода тяжіє до тепла, а ти — в ліжку із закладеним носом. Проте саме цей мінливий час, коли сонце ніби гріє, але вітер ще пронизливий, земля не встигла прогрітися, а дощ буває холодним і непривітним, дуже легко підхопити застуду. Тим паче, після зими наш організм виснажений браком вітамінів, тож не завжди спроможний чинити опір вірусам. Якщо нежить, кашель і головний біль уже обеззброїли вас, замкнувши в чотирьох стінах, то виборсатися з лабетів хвороби допоможе лише лікар. Однак будь–яку хворобу легше попередити. Для цього лікарі радять:

 - Вживайте більше рідини. Достатня кількість напоїв у щоденному раціоні не лише попередить сухість у горлі, а й змиє зі слизових оболонок віруси й бактерії, які ви мимохідь підчепили в громадському транспорті чи деінде.  

 - Обов’язково захищайте слизову носа — бодай за допомогою простої оксолiнової мазі. А повернувшись додому, не забувайте промивати ніс морською водою або хоча б розчином кухонної солі.

 - Не забувайте про особисту гігієну: мити руки з милом, користуватися лише персональним рушником. Адже віруси (це вже доведено) переходять до нас не тільки повітряно–крапельним шляхом, а й контактним способом і навіть через стравохід.

 - Регулярно провітрюйте кімнату і влаштовуйте вологе прибирання. Не забувайте: у приміщенні віруси можуть зберігатися майже 9 годин, якщо потрапляють на тканину чи папір — до 12 годин, а коли оселяться на скляній поверхні, житимуть там 10 днів. Тому вивітрюйте їх з оселі регулярно.

 - Висипляйтеся! Велике значення у профілактиці ГРЗ мають прогулянки на свіжому повітрі: кисень вентилює легені, покращує кровообіг, загартовує.

 - Вживайте препарати для профілактики застуди. На якому з них зупинити вибір — порадить лікар. Комплексні вітаміни у цей період — незамінні.

 - Зберігайте позитивний настрій. Адже загальновідомо, що призвідниками багатьох хвороб стають психологічні негаразди. Тож не дозволяйте життєвим труднощам, негативним емоціям і проблемам маніпулювати вашим здоров’ям.