Пристрасть до страйку

26.04.2012

Найбільшою пристрастю італійців, виявляється, є не піца, спагеті чи футбол, а страйки. У середньому кожні шість годин в Італії відбувається якийсь страйк. Таку розвагу мешканці Апеннінського півострова полюбляли й раніше, але тепер, коли профспілки борються проти планів уряду скоротити виплати й урізати права найманих працівників, кількість страйків стрімко зросла. Протестують передусім проти ліквідації урядом так званого «параграфу 18», яким роботодавцям заборонено звільняти працівників без поважної причини. Минулої неділі страйкували працівники залізниці, тиждень тому — громадського транспорту Рима. Тоді навіть ті автобуси, що таки виїхали на вулиці, страйкували так званим «методом дикого кота», тобто їздили іншими маршрутами, щоб збити пасажирів з пантелику.

Але найулюбленішою розвагою італійців є загальнонаціональний страйк. Наступний такий проти скасування «Параграфу 18» відбудеться 6 травня, в неділю. Це унікальний випадок, оскільки зазвичай італійські працівники страйкують або у п’ятницю, або в понеділок, щоб продовжити собі вихідні на один день.

Туристам, які опиняються в Італії у «страйкові» дні, доводиться нелегко — музеї не працюють, громадський транспорт не ходить або запізнюється, літаки не літають... Проте інколи страйк може бути для сторонніх спостерігачів неабиякою розвагою. Саме така ситуація склалася біля сумновідомого вулкану Везувій: останні кілька днів туристи приїздять туди ще й для того, щоб подивитися на незвичну для них акцію протесту. Шестеро працівників аграрно–лісового акціонерного товариства «Везувій, природа, праця» влаштували її просто в кратері колись вогнедишної гори, виверження якої 79 року стерло з лиця Помпеї, Геркуланум та ще кілька дрібних населених пунктів.

55 працівників товариства, яке обслуговує Національний парк Везувію, спочатку відправили у примусову оплачувану відпустку. А коли вона закінчилася, людям просто перестали виплачувати зарплату. Тож найбільші відчайдухи, взявши із собою запас харчів і намети, по канатній драбині спустилися в ущелину 10–метрової глибини у кратері й заявили, що не підуть звідти, доки їм не виплатять заборговане. Ще 20 працівників товариства протестують біля кас продажу білетів до національного парку Везувій, а решта носять їм харчі та воду.

 

НОУ–ХАУ

 

У мистецтві вигадувати нові методи протесту італійцям немає рівних. У фабричних умовах страйкування методом «дикого кота» полягає у почерговому вимиканні частини конвеєра чи якогось ланцюжка загального виробничого процесу, внаслідок чого зупиняється робота всього виробництва.

«Білий страйк» полягає у надмірно педантичному виконуванні своїх обов’язків із дотриманням усіх дріб’язкових правил, що затягує процес до неможливості. До цієї форми страйку часто вдаються митники та поліція.

Страйк методом «гикавки» навіть окремо легалізований італійським законодавством про працю. Він полягає в припиненні роботи щогодини на 10 хвилин.

«Шаховий» страйк полягає у тимчасовому почерговому невиконанні своїх обов’язків окремими працівниками.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>