Правильний розрахунок

26.04.2012

На відміну від чоловічої суперліги, де боротьба за медалі між чотирма найсильнішими клубами країни розрахована на чотири тури, у жінок фіналісти пройшли вдвічі коротшу дистанцію. Зігравши серію поєдинків у Луцьку та Южному, квартет найкращих команд «регулярки» розподілив нагороди. Другий рік поспіль чемпіонський титул здобули дівчата з южненського «Хіміка», які в напруженій боротьбі обійшли «Континіум–Волинь». У суперництві за «бронзу» «Сіверськодончанка» не без проблем випередила тернопільську «Галичанку».

«Це абсолютно об’єктивна картина, що відображає силу суперників, — коментує для «УМ» підсумкове становище керманич тернополянок Андрій Романович. — Усі команди отримали те, на що напрацювали впродовж року».

Нагадаємо, в позаминулому сезоні «Галичанка» виграла золоті медалі. «Але цьогоріч завдання–мінімум, що ставилося перед командою, полягало в збереженні місця в суперлізі, максимум — місце в першій четвірці», — розповідає керманич «Галичанки», яка через обмежене фінансування була змушена попрощатися з низкою досвідчених гравців і зробити ставку на молодь.

Якщо в Тернополі «обкатували» юних новобранок, то в луцькому клубі сезон 2011/2012 розглядали як серйозну можливість поборотися за чемпіонство. Адже «Континіум–Волинь» разом із потужним спонсором обзавівся й висококласними виконавицями. «Волинь» — це серйозна команда, що вже чотири роки грає в суперлізі. Та й зрештою, не може володар Кубка країни бути простим суперником», — каже в коментарі «УМ» головний тренер «Хіміка» Євген Ніколаєв.

Окремі експерти вважали головним фаворитом суперліги саме волинянок. Проте колектив Ніколаєва обскакав луцьку команду як у «регулярці», так і в «фіналі чотирьох». «Ми просто вдало розрахували сили на всю дистанцію. Так, справді, середня частина сезону вийшла якщо не провальною, то точно невдалою. Але тоді ми грали на два фронти — в чемпіонаті та єврокубку. А коли звільнилися від подвійної ноші, стало легше. Схоже, що Луцьк не чекав від нас такої моторності», — каже наставник дворазових чемпіонок України.

Хай там як, але успіх «Хіміка» несподіванкою не став. Натомість остання позиція одеської «Джинестри» виглядає сенсацією зі знаком мінус. Тепер, щоб залишитися в суперлізі, команді Ольги Соколовської доведеться грати перехідні матчі з другою командою вищої ліги — рівненською «Регіною–МЕГУ–ШВСМ».

«У цьому році команда переживає серйозні фінансові труднощі. Думали, що вдасться проскочити, але не вийшло. Ми мали шанс на четвірку, але та колотнеча, що виникла в команді після страйку й від’їзду ключових гравців, не минула безслідно», — пані Соколовська розповідає «УМ» про причини провалу одеситок. За словами наставниці «Джинестри», наприкінці сезону дівчата виглядали психологічно надломленими: «Здавалося, що фізично вони готові, однак гри на майданчику не показували».

Нагадаємо, що через брак коштів «Джинестра» по ходу сезону відмовилася від участі в єврокубках. Те рішення керівництва одеського клубу не минуло для українського жіночого волейболу безслідно. Тепер Україна не має навіть теоретичного шансу заявитися в Кубок ЄКВ. Наша квота — це три місця в найменш рейтинговому турнірі «Кубок виклику».

«Що вдієш, тепер спільними зусиллями потрібно піднімати рейтинг нашої федерації. Якби не одна, а всі команди грали в 1/8 фіналу єврокубків, рейтинг був би вищим. А так, фінансові проблеми зробили свою чорну справу. Проте для «Хіміка» немає особливої різниці, в якому турнірі грати. Кубок виклику — теж єврокубок», — каже Євген Ніколаєв.

 

ТАБЛО

Жіноча суперліга. Підсумкове становище:
1. «Хімік». 2. «Континіум–Волинь». 3. «Сіверськодончанка». 4. «Галичанка». 5. «Керкінітіда».
6. «Кряж». 7. «Джинестра».
«Круг» — знявся зі змагань.