І кораблики, і хмаринки

25.04.2012

Ці рецепти з книги Оксани Лущевської та Лани Світанкової «Солька і кухар Тара–пата» краще готувати з дітьми і для дітей. Ваша дитина не любить гречану кашу, спробуйте зготувати цю страву з овочами. На 2,5 склянки гречки беріть удвічі більше води, 2 невеликі морквини, 2–3 помідори, невеликий кабачок, пучок петрушки, масло, сіль. Перебираємо і миємо гречку, овочі ріжемо кубиками. Усе перемішуємо в мисці, додаємо петрушку. Викладаємо у каструльку, додаємо дрібку солі і заливаємо все окропом. Доводимо до кипіння, кладемо шматочок масла, щільно закриваємо кришку, зменшуємо вогонь і варимо 20 хвилин.

А «Кокосові хмаринки» пробували? Ні? Тоді беріть 2 яєчні білки, 180 г цукру, 200 г кокосової стружки, 4 чайні ложки кукурудзяного борошна. Висипайте всі складники, крім білків, у миску і ретельно перемішуйте, додавайте білки і знову перемішуйте. Зважте, однорідної маси не буде. Вона навіть сипатиметься, але з неї за допомогою чайної ложки треба наліпити кульки чи напівкульки однакового розміру. Викладiть їх на вистелене кухарським папером деко і випікайте 15—20 хвилин у розігрітій до 160 градусів духовці, поки печиво не стане золотавим. Коли вистигне, полийте шоколадною глазур’ю. (На водяній бані або в мікрохвильовій пічці нагріваємо 100 г чорного шоколаду; в окремому посуді доводимо до кипіння 50 мл 20–відсоткових вершків; поєднуємо і ретельно перемішуємо).

Щоб спекти кекс, на невелику форму діаметром 20 см потрібно: 125 г масла, 200 г борошна, 2 яйця, 125 г цукру, 0,5 чайної ложки розпушувача, пакетик ванільного цукру, масло і борошно для форми. Це найпростіший рецепт кексу, але і він має певні правила. По–перше, яйця і масло потрібно заздалегідь вийняти з холодильника і лишити нагріватися, вони повинні бути однакової температури, щоби тісто для кексу не взялося грудочками і було однорідним. Утім не грійте продукти на батареї чи в мікрохвильовій печі, так вони перегріються і тісто не підійде як слід, масло повинно бути м’яким, але не танути. По–друге, борошно і розпушувач краще просіяти в окрему миску. Також варто заздалегідь змастити маслом і притрусити борошном форму, а піч розігріти до 180°С.

А тепер приготування. У великій мисці ретельно збиваємо масло з цукром і ванільним цукром у білу піну (цукор повинен майже повністю розчинитися). По одному вбиваємо яйця і продовжуємо збивати до однорідності. Далі ложкою вмішуємо просіяні борошно і розпушувач, обережно, але впевнено, щоб тісто було гладеньким і однорідним. Далі викладаємо його у форму і — в піч. Пекти треба приблизно 40 хвилин, але про всяк випадок варто перевіряти кекс, занурюючи в його серединку дерев’яну трісочку чи зубочистку — якщо вона виходить з тіста сухою, то вже час виймати кекс. Даємо йому вистигнути у формі, а вже тоді виймаємо і насолоджуємося чаюванням із кексом.

Щоб зготувати печиво–барабольку, треба 500 г магазинного печива, 0,5 банки згущеного молока, 75 г м’якого масла, 5—6 столових ложок какао. Натираємо печиво на тертушці, додаємо згущене молоко, масло і какао або все разом дрібнимо у блендері. Ліпимо кульки, схожі на барабольки, викладаємо на рівну поверхню, наприклад кухонну дошку, вистелену кухарським папером, і залишаємо в холодильнику на кілька годин. Простіше не буває! До речі, у це печиво можна додавати подрібнені горішки, смакуватиме ще краще.

Усі діти люблять фруктові молочні коктейлі. Щоб зробити банановий, потрібно120 мл молока, 100 г пломбіру та стиглий середній банан. А далі все просто: збиваємо міксером чи у блендері усі інгредієнти. Переливаємо коктейль у високий келих і прикрашаємо збитими вершками. (На краєчок келиха можна причепити кружальце банана).

Кораблики «Кармінові вітрила» — це казковий різновид фаршированих яєць. Потрібно: 5 яєць, 100 г твердого сиру, 2 столові ложки масла чи сметани, кріп, 2–3 великі солодкі червоні перці, зубочистки чи дерев’яні шпажки. Заливаємо яйця холодною водою, доводимо до кипіння і варимо на середньому вогні 7–8 хвилин. Ставимо яйця під холодну воду, щоб вистигли, чистимо їх, ріжемо навпіл і обережно виймаємо жовток. Перетираємо жовтки зі сметаною чи маслом і покраяним кропом. Перекладаємо суміш назад у білі половинки яєць, які й будуть човниками. Перець миємо і ріжемо на «вітрила». У кожне «вітрило» встромляємо зубо­чистку–щоглу і закріплюємо їх у половинках яєць. Пливіть, кораблики, просто в ротики!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>