«Окупація» футбольного Києва

25.04.2012
«Окупація» футбольного Києва

Фан–зона в Німеччині під час європейської першості. Щось подібне чекає на Київ. (Фото з сайту g20andbrettonwoodsii.blogspot.com.)

Чемпіонат Європи для киян — це не лише наплив туристів і свято футболу, а ще й певні організаційні незручності. І передовсім — перекриті вулиці та площі. Найперше мешканцям столиці варто готуватися до закритого й огоро­дженого на місяць Хрещатика, де розмістять фан–зону. Окрім цього, перекриють і низку вулиць поблизу НСК «Олімпійський» — усе заради зручності фанів. Водночас рух пішоходів не зупинятимуть, обмеження стосуватимуться лише транспорту. Проте кияни очікують незручностей, переважно через закритий Майдан. У КМДА натомість обіцяють: проблем на дорогах не буде. Однак чиновники вже зараз радять пересідати з автівок на громадський транспорт.

 

Фан–зона по–київськи

Настання Євро столиця відчує вже на початку травня. Саме тоді задля спорудження фан–зони закриють Хрещатик і майдан Незалежності. Головна вулиця столиці, як зазначає «Українська правда», буде перекрита з 28 травня до 7 липня, а підготовку території почнуть уже 13 травня. Закриють і підземні переходи станцій метро «Майдан Незалежності» та «Хрещатик». Утім чиновники обіцяють за рахунок громадського транспорту компенсувати транспортні незручності. І додають: перекрито лише рух транспорту, пішки пройти можна буде.

«УМ» з’ясувала в організаторів чемпіонату: територія для фанів складе 51 тисячу квадратних метрів і вміщуватиме до 70 тисяч людей. Попри побоювання киян, вхід буде вільним. Закриватимуть його лише в разі, якщо фан–зона буде заповнена. А от за доступ у VIP–сектор доведеться платити від 100 до 200 євро. Усередині функціонуватимуть торгові точки, де продаватимуть їжу і пиво. Інші алкогольні напої і цигарки — під забороною. Міліції усередині не буде, за порядком стежитимуть стюарди та приватна охорона. Працюватиме фан–зона щодня з 12.00 до 01.00 упродовж усього чемпіонату.

Організатори пропонують не лише перегляд матчів на великому екрані. У вільні дні організовуватимуть концерти (імена учасників поки не називають), міні–футбол, флешмоби тощо. Обіцяють навіть віртуальну реальність для охочих. На день закриття заплановано салют і концерт.

Кияни очікують труднощів

Святковий настрій, щоправда, передався не всім. «Ці заходи створять проблеми для тих, хто не може собі дозволити місяць відпочивати чи відкладати справи. Особливо важко буде автомобілістам. Утім якщо вже роблять, хай хоч встановлять достатньо урн і громадських туалетів», — пропонує киянка Марина.

Не всім до вподоби і розміщення фан–зони. Місцева мешканка Марія вважає: «Хрещатик — це одна з туристичних принад міста, його знають і за межами України. З нього найчастіше починають огляд Києва, це його символ. Хай би ліпше фан–зона була деінде, а на Хрещатик люди гуляти приїздили б».

Ще одна обговорювана новація — непрозорий паркан заввишки у два метри, який оточить фан–зону. Його кияни теж сприймають неоднозначно. Експерти пригадують: під час чемпіонату світу в ПАР у аналогічній фан–зоні виникла тиснява — постраждали кількадесят людей. Хоча київська влада змінити нічого не може: встановлено паркан за вимогою УЄФА. Таким чином єврочиновники і про безпеку подбають, і підглядати не дозволять.

Раніше у КМДА заявили: перекритий центр не створить киянам незручностей. На свята, мовляв, Київ переживає те саме. Утім згодом директор турніру в Україні Маркіян Лубківський закликав українців під час Євро уникати автомобільних поїздок і користуватися громадським транспортом. Таким чином хочуть вирішити проблему паркування автомобілів.

Фанатам — дорогу, машинам — об’їзд

Під час чемпіонату в Києві перекриють близько двох десятків вулиць у центрі міста. Однак жодна з них не буде закрита більш ніж на день, а мешканцям вулиць обіцяють не створювати незручностей. Деякі ділянки перекриватимуть лише на кілька годин.

Як повідомили «УМ» у ГУ МВС України у місті Києві, наразі немає остаточно затвердженого плану змін у дорожньому русі. Існує лише проект. Проте відомо, що перекривати вулиці планують тільки у дні проведення матчів — 11, 15, 19, 24 червня та 1 липня, коли пройде фінал. Постійно закритим для автівок буде тільки центр міста, де розташують фан–зону. Ніде не йдеться і про закриття пішохідного доступу до вулиць. Обмеження стосуються тільки руху транспорту. Втім мешканців вказаних вулиць дана заборона не стосуватиметься. Для проїзду їм достатньо пред’явити документ, який свідчить про місце їхнього проживання. Не вплинуть ці заходи і на роботу «надзвичайників» — для них також зроблять виняток. Визначилися наразі й із часом. Рух буде перекрито з 00:00 (від початку доби матчу), а відкриють дороги лише за три години після закінчення гри.

Наразі планують повністю зупинити рух по вулицях Шота Руставелі, Еспланадній, Рогнідинській, Бессарабській площі (однак проїзд по Басейній і Крутому узвозу буде відкритим), вулиці Скоропадського, Госпітальному провулку та однойменній вулиці. Перекриють і деякі ділянки вулиць Федорова, Димитрова, Червоноармійської та Анрі Барбюса. Частково закриють для проїзду Лабораторний провулок, вулиці Фізкультури, Жилянську, Саксаганського та бульвар Лесі Українки. А напрямок руху по вулиці Федорова на ділянці від вулиці Горького до Червоноармійської на цей час змінять на протилежний.

Дорогу шведам!

Певні зміни у схему дорожнього руху Києва внесуть для зручності шведських уболівальників, оскільки тут проводить свої поєдинки їхня команда. Шведам відвели для зборів площу Лесі Українки, звідки прокладено маршрут подальшого руху (з цієї причини планується перекрити частину бульвару Лесі Українки). Фани пройдуть вулицями Кутузова, Московською вулицею та Кловським узвозом. Далі вони рушать вулицями Мечникова, Басейною та Еспланадною до НСК Олімпійський. Перекриватимуть ці вулиці (за винятком Еспланадної) лише на ділянках проходження уболівальників із 17:30 і до закінчення їхнього маршу. Такі заходи заплановані на 11, 15, 19 червня, а за умови, що шведи проб’ються до чверть­фіналу та фіналу відповідно, — і 24 червня та 1 липня.

У Державтоінспекції зазначають: цей перелік не є остаточним. Після розгляду його органами місцевого самоврядування у ньому можливі зміни. Точна дата затвердження плану наразі не відома.

Юрій ПРИМАЧУК
  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>