Ігри престолів

25.04.2012
Ігри престолів

Із засідання Держради Дмитро Медведєв із Володимиром Путіним вийшли разом. (Фото Рейтер.)

Володимир Путін — більше не король «Партіі жуліков і воров», як російська опозиція з легкої руки блогера Олексія Навального прозвала правлячу «Єдину Росію». Чинний прем’єр–міністр РФ, який 7 травня знову зійде на президентський трон, відмовився від створеної 2008 року спеціально для нього посади голови партії, запропонувавши «єдиноросам» призначити на «святе місце» Дмитра Медведєва. Нинішній президент, нагадаємо, після інавгурації Путіна займе і його крісло на чолі уряду (принаймні несподіванок у розвитку сценарію передачі влади не передбачається).

На нещодавніх парламентських виборах Медведєв очолював список «ЄР». Найсмішніше, що при цьому не лише він, а й чинний голова «Єдиної Росії» залишаються... безпартійними. Тож заяви секретаря президії генради «ЄР» Сергія Неверова про те, що «президент, за традицією, є фігурою надпартійною, щоб вести діалог з усіма політичними силами», не надто розходяться і з нинішньою ситуацією. При цьо­му ВВП очолює ще й Загальноросійський народний фронт — громадську організацію, яка ще тільки збирається пройти офіційну реєстрацію в мін’юсті. Очевидно, на чолі «фронтовиків» Володимир Володимирович залишатиметься й надалі.

З’їзд «ЄР» із затвердженням нового голови Путін запропонував провести у другій половині травня, тобто вже після своєї «коронації» й призначення нового уряду. Як очікується, його склад буде затверджено вже наступного після інавгурації дня — 8 травня. За даними газети «Ізвєстія», після з’їзду буде змінено й структуру та статут «Єдиної Росії» — скажімо, вищу раду, яку наразі очолює Борис Гризлов, можуть ліквідувати взагалі.

А Дмитро Медведєв учора підсумував свою чотирирічну діяльність на президентському посту під час розширеного засідання Державної ради. На урочистому (все ж останній офіційний виступ Медведєва–президента) засіданні у Великому Кремлівському палаці були присутні голови всіх регіонів Росії, члени уряду, депутати тощо. Втім нічого нового й сенсаційного — на кшталт щирої розповіді про те, як вони з Володимиром Володимировичем визначалися, хто балотуватиметься в президенти на виборах–2012, — Дмитро Анатолійович не розповів. Прозвітував про здобутки — і суспільство за ці чотири роки стало більш відкритим і успішним, і держава — комфортнішою для життя. Повторив слова, які сказав у 2008–му, вступаючи на президентську посаду: «Вважаю своїм найважливішим завданням розвиток громадянських і економічних свобод, більше свободи для кожного. Свобода — краще, ніж несвобода». При цьому «протиставляти свободу і порядок — велика помилка». Пообіцяв подальше пом’якшення кримінального законодавства у сфері економічних злочинів, зокрема заміну ув’язнення альтернативними видами покарання (привіт за ґрати Михайлу Ходорковському і Ко). І, звісно, традиційно пообіцяв усіма засобами боротися з корупцією: «Ми оголосили їй війну, ми ворога знаємо і не відступимо!»

Нагадавши, що саме з його ініціативи було розпочато «без­прецедентну за масштабами за останні 20 років політичну реформу», Медведєв захистив Путіна, який свого часу скасував виборність губернаторів — мовляв, часи були такі, «після анархії й олігархії 1990–х країна потребувала санації методом ручного управління». Тепер виборність губернаторів повертається — саме вчора Держдума розглядала в другому читанні відповідний закон.

Скромно не зазначаючи, хто буде наступним прем’єром, Медведєв, по суті, виклав програму уряду на наступні шість років — підвищення доходів, економічне зростання, створення нових робочих місць і т.д., і т.ін. І, звісно, не забув про свою «фішку»: пообіцяв, що Росія має увійти в першу десятку країн за рівнем впровадження електронних технологій «у всіх сферах життя суспільства».

 

ХАПАЙ ПУТІНА!

Опальний російський олігарх Борис Березовський заявив, що готовий виплатити нагороду в розмірі 50 мільйонів рублів тим, хто затримає і заарештує Володимира Путіна. У своєму блозі бізнесмен, який нині мешкає в Лондоні, написав, що росіяни мають усі підстави не допустити інавгурації Путіна, оскільки обраний глава держави здійснює «насильницьке захоплення влади» — це стаття 278 Кримінального кодексу РФ. «Звертаю увагу, що спроби силою не допустити кортеж Путіна в Кремль 7 травня і заарештувати його не підпадають під статтю 279 КК РФ (озброєний заколот), оскільки є діями з відновлення конституційного порядку», — пише олігарх. На 50 мільйонів за затримання Путіна можуть претендувати всі — в тому числі його охоронці, наголошує Березовський. Сума нагороди, за його словами, є не випадковою: саме стільки (в еквіваленті) торік призначили за упіймання Муаммара Каддафі лівійські повстанці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>