Правосуддя для «обраних»

25.04.2012

Печерський райсуд Києва позавчора виправдав депутата Київради від фракції «БЮТ–Батьківщина» Владислава Ярцева, якого обвинувачували у хабарництві на суму 50 тис. грн. Суддя Оксана Царевич не побачила в діях Ярцева складу злочину. Ця сама суддя у складі іншої колегії засудила екс–главу МВС Юрія Луценка до чотирьох років «колючки».

«Вирок стосується як мене, так і мого помічника, який теж проходив по цій справі», — радів Ярцев — чоловiк сестри керівника парламентської фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна. Адвокатом Ярцева був Юрій Сухов, який захищав Юлію Тимошенко на попередньому процесі.

Процес у справі Ярцева тривав більше року. У лютому 2011–го заступника голови Солом’янської райадміністрації­ Ярцева і начальника райуправління ЖКГ Си­дорчука затримали оперативники СБУ, які вилучили в них мічені купюри. Напередодні ці гроші оперативники надали одному провайдеру, який звернувся до спецслужби по допомогу. Підприємець хотів прокласти кабель iнтернет–зв’язку в Солом’янському районі, a посадовці назвали «ціну питання» за наданий дозвіл.

Стосовно обох посадовців суд обрав запобіжний захід — утримання під вартою терміном два місяці. Але вже за півтора тижня Владислав Ярцев опинився на волі, хоча й на підписці про невиїзд. Нині ж суд вирішив, що записи підприємця, на яких посадовці вимагають у нього хабар, не є доказом, оскільки отримані незаконним шляхом. А щодо мічених купюр, то, на думку «кривосуддя», їх просто підкинув той самий провайдер. А зелений порошок, яким «світилися» гроші і який знайшли на руках депутата, був... неналежно оформлений оперативниками!

Журналіст Олександр Чаленко, присутній на оголошенні вироку Ярцеву, у блозі в «Українській правді» зазначив: «Тепер у мене немає сумнівів, що виправдальний вирок є, судячи з усього, платою Кожем’якiну за його співробітництво з Банковою. Зрозуміло, що таємне, не афішоване».