Другий омбудсман iз другої спроби

25.04.2012
Другий омбудсман iз другої спроби

Одна жінка змінила іншу: 54–річна Ніна Карпачова звільняє головне крісло на Інститутській, 21/8 для наступниці на посаді уповноваженого Верховної Ради з прав людини — 39–річної Валерії Лутковської. Пані Карпачова стала першим вітчизняним омбудсманом 14 квітня 1998 року, одразу після запровадження цієї посади, яку обіймала аж чотирнадцять років. На п’ятирічний термін її обирали тричі: у 1998, у 2003 та у 2007 роках (другий строк вона відбула не повністю, подавши у відставку після обрання депутатом, але домоглася свого переобрання). Відтак пані Лутковська стала другим омбудсманом в історії України.

 

З другої спроби

Учора родичку міністра юстиції Олександра Лавриновича таємним голосуванням підтримали 252 депутати. Проти — 14, ще три бюлетені визнали недійсними. Більшість депутатів від опозиції не голосували. При цьому вони відмовилися висунути на посаду омбудсмана власну, альтернативну кандидатуру. Мовляв, влада все одно протисне свою.

Нагадаємо, що Лутковську обрали уповноваженим ВР iз прав людини лише з другої спроби. Перша виявилася провальною — урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська та відомий правозахисник Євген Захаров тодi не набрали 226 голосів.

Врахувавши помилки, «регіонали» підготувалися ґрунтовно: щоб проголосувати, «під купол» прийшли навіть обранці, яких давно тут не бачили. Наприклад, бюлетень узяв одiозний олiгарх–«регіонал» Юрій Іванющенко. Журналісти бажали поспілкуватися з непублічним обранцем, у тому числі і щодо закритої днями кримiнальної справи, в якiй фігурували посадовці митниці, що нібито змовилися із комерційними структурами, наближеними до пана Іванющенка. Утім, проголосувавши, «Юра Єнакiївський» швидко пішов геть.

А от інший «прогульник» із числа «регіоналів» — Рінат Ахметов — проігнорував вибори. За словами лідера фракції ПР Олександра Єфремова, який запрошував найбагатшого депутата телефоном, «Рінат Леонідович не зміг проголосувати, оскільки вирішував службові питання».

Усі інші натомість голосували під пильним оком представників більшості. Ставши за кабінками, тi фiксували «парламентський електорат». Для забезпечення результату до Ради навіть особисто приїхав секретар РНБО Андрій Клюєв. Адже відомо, що окремих «регіоналів» кандидатура Лутковської не влаштовувала через їхні протиріччя із міністром юстиції.

В’їхала без автомобiлiв

Голосування ледь не зірвав «НУНСівець» Юрій Кармазін. Вiн вимагав зняти з розгляду кандидатуру Лутковської через нібито не задекларовані нею «конкретні автомобілі», які вона продала минулого року. Але кандидатка спростувала ці звинувачення з парламентської трибуни. Жодних порушень не знайшов у поданих нею документах і Голова ВР Володимир Литвин.

Валерія Володимирівна запевняє, що намагатиметься бути аполітичною на посаді омбудсмана. А на закиди опозиції, мовляв, у Європейському Суді вона заявляла, що ніяких порушень у справі Луценка не було, відповіла: «У судовому процесі мають бути представлені різні сторони». Склавши присягу пані Лутковська обіцяє перевірити інформацію щодо Тимошенко, яку нібито вдарив ногою у живіт один з конвоїрів.

Ще за годину до обрання уповноваженого жодних сумнівів, що голосів за Лутковську вистачить, не мав правозахисник Євген Захаров, який програв у боротьбі за цю посаду у 2007 та 2012 роках. На питання «УМ», чи впорається Лутковська із захистом прав людини, пан Євген відповів: «Сподіваюся, що впорається. Я багато років спостерігаю за її роботою як представника держави в Європейському суді. І мушу сказати, що вона енергійний, сумлінний і компетентний державний чиновник. І серед державних службовців я особисто кращої кандидатури не бачу».

При цьому Захаров вважає, що для України «було б бажано, аби на цій посаді був представник громадянського сектору, а не чиновник». «Але якщо наш парламент не здатний цього усвідомити, тоді серед чиновників кандидатура Лутковської найкраща», — констатує правозахисник.