Ти. і Я.

24.04.2012
Ти. і Я.

Поки Юлія Тимошенко у в’язниці, першим номером спільного списку буде Арсеній Яценюк (ліворуч). (Фото агенції «Українське фото».)

На парламентських виборах–2012 у Партії регіонів буде на одного опонента менше — через те, що партії «Батьківщина» та «Фронт змін» остаточно вирішили балотуватися спільною командою. Презентацію такої угоди вчора в Києві провели лідер «ФЗ» Арсеній Яценюк і «права рука» Юлії Тимошенко Олександр Турчинов. Саму ж угоду підписано Яценюком і Тимошенко (є версія, що негласним куратором цього проекту є Віктор Медведчук). Леді Ю, хоча й перебуває за ґратами, залишається лідеркою ВО «Батьківщина» та намагається впливати на політичні процеси в Україні. Пропозиції та підписи вона передає з Качанівської колонії через адвоката Сергія Власенка.

«Наші стосунки не завжди були безхмарними. Але ми зробили дуже серйозні висновки. Ми переступили багато через що, ми все це залишили в минулому заради майбутнього», — сказав на вчорашній прес–конференції Яценюк.

«Батьківщина» і «ФЗ» домовилися, що на чолі списку стоятимуть Тимошенко та Яценюк. Хоча раніше пропонувалося, щоб опозиційний союз ішов на вибори на чолі з тандемом VIP–в’язнів — Юлією та Юрієм Луценком. Інша справа, що Центрвиборчком «заверне» кандидатури засуджених Тимошенко й Луценка. Відтак фактичним лідером залишиться Яценюк. Заради такої честі Арсенію Петровичу довелося піти на певні поступки.

Кістяком опозиційного союзу стала партія «Батьківщина». Це означає, що «фронтовикам» тимчасово доведеться стати позапартійними. У самій угоді про це згадують обережно: «Законодавство забороняє участь блоків у виборах, тому єдиний список буде сформований на основі партії «Батьківщина» як найбільш рейтингової опозиційної сили».

Арсеній Яценюк неохоче говорив про цей пікантний момент: мовляв, його партія готова зважитись на технічні моменти, необхідні для формування спільного списку. За його словами, процес буде двостороннім. «Щодо об’єднання, то це об’єднання засвідчується тим, що депутати від політичної партії «Батьківщина» вступлять до громадської організації «Фронт змін», — цитує Яценюка агенція УНІАН.

Власне, передвиборче об’єд­нання охопить аж шість партій. До пари опозиційних «грандів» долучаться Народний рух, «Народна самооборона», «За Україну!» та «Реформи й порядок». Утім вони й раніше декларували вірність лідерам — як не «Батьківщині», то «Фронту змін».

Керувати виборчим штабом доручать Олександру Турчинову. За його словами, найближчим часом опозиція оприлюднить список своїх кандидатів у мажоритарних округах. «Ми практично завершили узго­дження», — зазначив заступник голови ВО «Батьківщина». За його словами, остаточний поділ буде готовий лише тоді, коли ЦВК офіційно встановить межі та центр виборчих округів.