Ми з тобою однієї крові

19.04.2012

Ніщо так не поєднує людей, як батьківський край, рідна земля та дружні взаємовідносини. Може саме тому зустрічі Сумського земляцтва в Києві, яке налічує вже близько 900 сумчан, завжди проходять у теплій та щирій атмосфері. Нещодавно на чергову таку зустріч, що відбулася у приміщенні Київського національного університету дизайну та сучасних технологій, завітала поважна делегація на чолі з очільником Сумської області Юрієм Чмирем та головою облради Геннадієм Михайленком.

«Наша область дала Україні та світу багато відомих політиків, бізнесменів, медиків, освітян, спортсменів, діячів культури, які працюють на благо нової Сумщини», — наголосив голова облдержадміністрації під час урочистих зборів Сумського земляцтва. За його словами, сьогодні Сумщина — регіон, який стрімко розвивається, залучає інвестиції, будує лікарні, школи, дитячі садки, відроджує мистецькі традиції. Делегація сумчан тільки повернулася зі Страсбурга, де презентувала нашу область програмою «Нова Сумщина — 2015». Ця поїздка увінчалася підписом тристоронньої угоди про співпрацю між Сумщиною, Курською областю Росії та французьким регіоном Мозель. Нам було приємно почути, що «співпраця із Сумським земляцтвом підносить авторитет Сумщини в Україні та світі».

Упродовж року делегації земляцтва не раз побували на Сумщині: на Кулішівських читаннях, Боромлянському фестивалі, а також із презентаціями книг, художніх виставок, із фестивалем «Сумські зорі». Чимало благодійних справ єднають земляків: це й підтримка дитячих будинків, ремонти шкіл, відновлення храмів, прокладання доріг, газифікації сіл тощо. А такі заходи, як «Кролевецькі рушники», обласний фестиваль сільських дитячих хорів «Співаймо разом», «Вишневі усмішки», «Кришталеві джерела», народне свято «Калнишева рада», започатковані нашими земляками з Києва, набувають поширення та підтримки.

Щоб не забувалася славетна історична Сумщина, в земляцтві створена мистецька премія імені Миколи Макаренка. Ім’я українського патріота, історика, мистецтвознавця, археолога, громадського діяча, художника щорічно єднає людей на спільних пересувних виставках, які, починаючі зі столиці, подорожують по районних центрах області. Художники прославляють свій край в пейзажах, історичних полотнах, мотивах iз храмами, сільськими подвір’ями та звичайними сюжетами з міського та сільського життя. Відбулася виставка–конкурс, яка цього разу приурочена до 135–річчя з дня народження Миколи Макаренка. Лауреатом премії став
О. Дубровський, який створив серію робіт, присвячених Сумщині.

Виступ Юрія Чмиря змусив замислитися земляків, чим же ми можемо підтримати цей ривок уперед за багатьма показниками соціального розвитку області. Художники секції «Мистецька світлиця» запропонували відкрити в кожному районі художню галерею. Вже й добрий почин є: в Конотопі кандидат мистецтвознавства Н. Велігоцька створила музей К. Малевича, а в Ромнах земляцтво ініціювало створення художньої галереї ім. І. Кавалерідзе. Член Національної спілки художників України М. Нечвоглод подарував рідній Великий Писарівці свої картини та кераміку дружини. На черзі — ціла колекція скульптури від родини народного художника України М. Лисенка. Погруддя Тараса Шевченка було подаровано на зібранні онукою, кандидатом мистецтвознавства Л. Лисенко, як гарант доброї мистецької акції.

Валентина ЄФРЕМОВА,
член ради Сумського земляцтва