НОВИНИ ПЛЮС

19.04.2012

Абхазія: екс–міністр пустив кулю в лоба

Колишній міністр внутрішніх справ Абхазії Алмасбей Кчач, якого підозрювали у причетності до організації замаху на життя екс–президента цієї невизнаної республіки Олександра Анкваба, покінчив життя самогубством при спробі його арешту. Побачивши співробітників правоохоронних органів, які прибули до нього додому в Гаграх, щоб затримати, Кчач закрився в будинку й застрелився.

54–річний генерал–майор був одружений, у нього залишилося четверо дітей. У 1996—2003 рр. Кчач обіймав посаду міністра внутрішніх справ Абхазії, у 2003—2005 рр. — секретаря Ради Безпеки. Генпрокуратура повідомляє, що правоохоронні органи республіки мають у своєму розпорядженні докази, які свідчать про причетність Кчача до організації замаху на життя президента Анкваба 22 лютого 2012 року. Тоді кортеж Анкваба потрапив у засідку на дорозі, під час перестрілки загинуло двоє офіцерів президентської охорони.

У Єгипті з президентських виборів зняли фаворитів

Виборча комісія Єгипту зняла з перегонів 10 із 23 політиків, що висунули свої кандидатури на президентських виборах. Нагадаємо: перший тур голосування відбудеться 23–24 травня, а другий, у разі потреби, — 16–17 червня. Серед виключених претендентів — три провідні кандидати: екс–глава розвідки екс–президента Хосні Мубарака Омар Сулейман та двоє головних висуванців від ісламістів: радикальний ісламістський проповідник, кандидат від ультраконсервативної салафітської партії Хазем Салах Абу Ісмаїл та кандидат від руху «Брати–мусульмани» Хайрат Шатір, якому відмовили у реєстрації на підставі того, що він відбував термін ув’язнення.

Польща: корупційний скандал напередодні Євро–2012

Позавчора суд у Варшаві засудив до трьох з половиною років ув’язнення та заборони впродовж 10 років займати державні чи виборні посади колишнього міністра спорту Польщі у 2005—2009 роках Томаша Ліпєца, завдяки зусиллям якого Польща спільно з Україною отримали право проводити футбольний чемпіонат Європи 2012 року. До 10 місяців ув’язнення умовно засуджено також його дружину та до трьох років ув’язнення одного з працівників міністерства спорту. 41–річного екс–міністра, який свого часу виборов для своєї країни золоту олімпійську медаль зі спортивної ходьби, визнано винним у чотирьох із п’яти корупційних звинувачень. Зокрема, встановлено два випадки отримання ним хабарів на загальну суму в 170 тис. злотих (40 тис. євро). Ліпєц належав до Ліги польських родин, ультранаціоналістичного ксенофобського політичного формування, яке виступає за найжорстокішу боротьбу з корупцією.

* * *

А вчора у Варшаві Центральне антикорупційне бюро Польщі заарештувало за звинуваченнями у корупції вісьмох держслужбовців та підприємців, які працювали з будівельними інвестиціями, зокрема пов’язаними з будівництвом доріг до Євро–2012.

Посли ЄС повернуться до Мінська непомiтно

ЄС не оголошуватиме рішення про повернення у Білорусь послів країн ЄС, які були відкликані у лютому. Такої домовленості досягнуто позавчора на закритій зустрічі дипломатів країн ЄС у Брюсселі, повідомляє агенція ПАП. Рішення про повернення до Мінська є спільним і мотивоване тим, що доцільніше вести діалог iз режимом президента Лукашенка, ніж іти на повну конфронтацію. Неафішоване повернення послів упродовж найближчих днів має частково врятувати обличчя дипломатії ЄС.

Мільярди від раку не врятують

Глава американської інвестиційної компанії Berkshire Hathaway Inc., один із трьох найбагатших людей світу Уоррен Баффет заявив, що хворий на рак простати в початковій стадії. У середині липня 81–річний Баффет має намір почати двомісячний курс лікування, що включає в себе променеву терапію. У зв’язку з цим він деякий час не зможе здійснювати поїздок на далекі відстані.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>