Терористів не пропустять

19.04.2012

Чим менше часу залишається до початку проведення фінальної частини Євро–2012, тим напруженішими стають будні вітчизняних і польських спецслужб. Днями СБУ відкрила в Києві Штаб забезпечення міжнародної взаємодії і координації заходів безпеки, створений за рік. Саме стільки часу минуло від указу Президента Януковича щодо утворення штабу та до його «введення в експлуатацію».

Кошторис штабу — 700 тисяч гривень. На його базі фахівці вітчизняних спецслужб обмінюватимуться інформацією з іноземними партнерами, у тому числі під час відеоконференцій закритого каналу зв’язку, розроблятимуть короткострокові прогнозні сценарії виникнення та розвитку критичних ситуацій тощо.

«Ступінь загрози здійснення терористичних актів в Україні під час Євро–2012 є мінімальною, — заспокоїв громадськість під час відкриття штабу керівник Антитерористичного центру при СБУ — перший заступник голови Служби безпеки Петро Шатковський. — Але певні ризики терористичної загрози існують, і СБУ оцінює їх спільно із зарубіжними колегами. Головне завдання Служби — запобiгти можливим екстремістським або навіть, не дай Боже, терористичним проявам».

За словами пана Шатковського, українські правоохоронці та їхні закордонні колеги, «рівень професіоналізму яких дуже високий», намагаються бути готовими до всього. Тому відпрацьовують навички підрозділів вибухотехнiків, кінологів та інших спецпідрозділів СБУ, МВС та МНС. Мало того, вітчизняна спецслужба склала список осіб, яким через неблагонадійнiсть заборонено в’їзд до України під час чемпiонату Європи з футболу.

«Ті особи, яких ми власним ресурсом та завдяки спецслужбам іноземних держав ідентифікували як причетних до тієї чи іншої терористичної організації, на сьогодні їм уже заборонено в’їзд в Україну», — каже керівник Антитерористичного центру. Іноземців, які під час свята футболу скоять правопорушення, що межуватимуть із злочином, будуть видворяти з країни. «Для нас що іноземець, що громадянин України перед законом рівні», — запевняє генерал–полковник Шатковський.