Що робить податкова на ТВі?

19.04.2012
Що робить податкова на ТВі?

Гендиректор ТВі Микола Княжицький: «Ми залишилися єдиним каналом, який влада жодним чином не контролює». (Фото з сайту «Телекритика».)

Цього тижня найбільш опозиційний український телеканал знову опинився під пресом правоохоронних органів. «Державна податкова служба проводить позапланову податкову перевірку каналу ТВі... Вказана перевірка проводиться за постановою слідчого з метою встановлення істини у кримінальній справі, порушеній органами прокуратури, яка розслідується слідчими, підпорядкованими МВС», — дещо заплутано повідомляла позавчора на своєму сайті ДПС Києва.

Податківці виправдовують свої дії тим, що, за законом, не мають права ухилитися від перевірки телемовника. Адже, як зазначає сайт «Телекритика», є постанова слідчого Печерського райуправління ГУ МВС України у м. Києві Забуги В. В., і, згідно з Податковим кодексом, така постанова обов’язкова до виконання.

Водночас анонімне джерело в правоохоронних структурах повідомило «УМ» про підстави для перевірки. Працівники ДПС з’ясовують інформацію про використання тіньових коштів для дотування ТВі. Правоохоронці отримали дані про те, нібито щомісяця для ТВі передають з–за кордону (орієнтовно з Британії) сотні тисяч доларів «у чемоданах».

Головний інвестор каналу — Костянтин Кагаловський, великий бізнесмен із Росії, який уже давно виїхав на Захід. Він — колишній акціонер нафтової компанії ЮКОС, «розбомбленої» урядом Путіна (глава ЮКОСу Ходорковський уже дев’ятий рік перебуває за ґратами і вважається політичним в’язнем). У 1999 році ім’я пана Кагаловського та його дружини–американки Наталії фігурувало у скандалі про відмивання «грошей російської мафії» у Bank of New York. Наталія Гурфінкель–Кагаловська була віце–президентом BNY, її відстороняли від роботи в процесі розслідування щодо відмивання в банку мільярдів доларів фірмою сумнозвісного Семена Могилевича. Також слідчі вивчали можливість участі у відмиванні в BNY коштів збанкрутілого російського банку «Менатеп». Ним володів той самий Ходорковський, а Кагаловський працював провідним керуючим. Чи зберіг зв’язки з російською мафією Кагаловський — достеменно не відомо. Сам він неодноразово заперечував, що має причетність до схем Могилевича. Най­імовірніше: українські правоохоронці просто шукають спосіб для компрометації опозиційного телеканалу.

Гендиректор ТВі Микола Княжицький притримується такої ж думки та заявляє про черговий факт тиску на телеканал з боку влади. У коментарі «УМ» Княжицький наголошує: «Ми залишилися єдиним каналом, який влада жодним чином не контролює. Звичайно, її це дратує, особливо напередодні виборів. Адже ми послідовно відстоюємо європейські демократичні цінності і підтримуємо відповідні політичні сили. За моєю інформацією, люди при владі просто вирішили нас скомпрометувати або і взяти під контроль — шантажем чи таким тиском».

Пан Микола вказує на те, що нові прояви тиску на ТВі почалися після виходу в ефір різко критичних щодо влади програм — як–то розслідування про Лук’янівську тюрму, «Знак оклику» та ін.

За словами Княжицького, «Березовський як не мав до нас (ТВі) жодного відношення, так і не має. Чому вигадали саме його, я не знаю. Водночас ми не приховуємо, що реальним інвестором каналу є Костянтин Кагаловський. Його інтерес в інвестуванні каналу не полягає ні в чому. Він абсолютно випадково приїхав в Україну, він не має тут жодного іншого бізнесу. Оскільки Кагаловський — людина демократичних поглядів (свого часу він був сподвижником Майдану в Росії, його дружина — громадянка США), то він вважає, що його вкладення в канал — це, скоріше, не інвестиція, а його допомога демократизації України».

«Тому ми відчуваємо велику відповідальність і багато говоримо, до речі, не лише про політику, а й про культуру, релігію, українські духовні цінності. Людина, яка стала багатою, а до цього була знаним економістом (Кагаловський), — їй це просто цікаво. Це його пожертви, його інвестиції», — пояснює Княжицький.

За словами пана Миколи, попри тиск, фінансові показники каналу поліпшуються. «Ми розвиваємося, займаємо більшу нішу, — каже гендиректор ТВі. — Ми не купуємо дорогі іноземні фільми, бойовики Гусинського (через це він — ще один опальний російський олігарх — має конфлікт із Кагаловським за вплив на ТВі. — Ред.). — У нас став цікавіший продукт, більш український».

Тетяна СВІТЛИК,
Даша ГРИШАНІНА