Перемога чи виживання?

18.04.2012
Перемога чи виживання?

Єдиноборство австрійця Томаса Гундертпфунда й Костянтина Касянчука. (Фото з сайту IIHF.com.)

Заявка на світовий форум, яку в п’ятницю зранку оголосив головний тренер «синьо–жовтих» Анатолій Хоменко, не виглядала однозначною. Скажімо, не потрапили до складу захисник «Сокола» Олександр Скороход і нападник підмосковного «Хіміка» Максим Квітченко, хоча у швидкості вони переважали деяких своїх конкурентів, котрі поїхали до Словенії. Можливо, тренери зробили ставку на більш силовий хокей, але, як показує практика, в Європі вона не надто себе виправдовує. Попри значні амбіції, українці «з боєм» програли два стартові матчі — австрійцям та угорцям. Попереду — ще три.

 

Невиправданий оптимізм

Добиратися до Любляни нашим довелося з двома пересадками, тож не дивно, що переліт забрав багато часу й сил. Однак настрій у команди на першому тренуванні був бойовий. «Будемо розмазувати австрійців по бортах», — заявив захисник Віталій Люткевич у суботу напередодні двобою з головним фаворитом, згадуючи, що саме ця команда вибила Україну з вищого дивізіону у 2007 році.

Але не так сталося, як гадалося. Доволі рівний поєдинок для наших зіпсував провальний відрізок на початку другого періоду. Упродовж 97 секунд українці пропустили три шайби, і рахунок став 1:4. Не допомогла навіть заміна досвідченого воротаря Ігоря Карпенка на молодого Михайла Балабана. Голкіпер першолігового воронезького «Бурана» в тій–таки другій 20–хвилинці двічі витягував шайбу зі своїх воріт.

Утім за рахунку 1:5 наші не знітилися й почали відігруватися. Шкода, що часу на «маленький подвиг» забракло, й «синьо–жовті» поступилися 4:5.

Усі чотири шайби українці закинули зусиллями однієї п’ятірки, а нападник мінської «Юності» Олег Тимченко оформив хет–трик. «Синьо–жовті» аж тричі реалізували більшість, але й двічі пропустили, маючи на одного гравця менше.

«Не будемо засмучуватися, ще все попереду. З австрійцями негативну роль зіграли кілька непотрібних вилучень, та й не щастило нам — шайби наче зачаровані влітали в наші ворота», — констатував захисник Олександр Побєдоносцев.

І знову на ті самі граблі

Парадом помилок виглядав другий матч українців на арені «Стожице» в Любляні. Уже в першому періоді наші змушені були наздоганяти, пропустивши від збірної Угорщини дві шайби з інтервалом у півтори хвилини. Причому в другій помилився Балабан, коли відбив каучуковий диск перед собою. Як і австрійців, наші перевершили цього суперника за кидками (37—23), але дивідендів витиснули обмаль. Лише раз Побєдоносцев успішно розрядив свою «гармату» в більшості.

Підопічні Хоменка заробили два безглузді вилучення: примудрилися запізнитися на початок третього періоду, а потім — за порушення кількісного складу. До того ж захисник «Харківських акул» Денис Петрухно привіз у свої ворота буліт, але, на щастя, Балаш Ладани влучив у стійку. Коли ж наприкінці двобою українці поміняли воротаря на шостого польового гравця, то отримали шайбу у свої ворота — 1:3.

«Ми створили чимало гольових моментів, проте чудово діяв голкіпер суперника Бенсе Баліж. Хлопці розуміють, в якій непростій ситуації опинилися, й намагатимуться вийти з неї гідно. Постараємося виграти наступні три зустрічі», — відзвітував Анатолій Хоменко.

Після дня відпочинку сьогодні на нашу збірну чекає поєдинок із британцями.

Нагадаємо, що регламент проведення ЧС у нашому дивізіоні змінився, і тепер шість команд в одній групі розігрують дві путівки в еліту, а аутсайдери, зібрані в дивізіон ІВ, — Польща, Литва, Голландія, Румунія, Корея, Австралія та ін. — проводять власний турнір. Не скотитися б нам у цю «третю лігу»...

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Дивізіон ІА (Словенія, 15—21 квітня)

1–й тур. Угорщина — Японія — 5:1, Словенія — В. Британія — 3:2, Україна — Австрія — 4:5 (1:1, 2:4, 1:0; О. Тимченко, 14 (більш.), 37, 58 (більш.); Побєдоносцев, 33 (більш.) — Гайєр, 4 (більш.), Латуса, 21 (більш.); Кірісітіс, 22; Велсер, 23; Кох, 30).

2–й тур. Словенія — Японія — 4:2, Австрія — В. Британія — 7:3, Угорщина — Україна — 3:1 (2:0, 0:0, 1:1; Галаніс, 11; Сікорчин, 12; Й. Ваш, 59 (п. в.) — Побєдоносцев, 44 (більш.)).

Турнірне становище: Угорщина, Австрія, Словенія — 6, Україна,

В. Британія, Японія — 0.

* * *

КХЛ. Кубок Гагаріна. Фінал. «Авангард» — «Динамо» (М) — 2:1, 1:2 (серія до чотирьох перемог — 1:1).

* * *

НХЛ. Кубок Стенлі. 1/8 фіналу. «Флорида» — «Нью–Джерсі» — 2:3 (Понікаровський «НД» — 11.43, 2 кидки, «0»), 4:2 (Понікаровський — 13.16, 0+1, «+1», 2 хв. штр.). Серія — 1:1.

«Рейнджерз» — «Оттава» — 4:2 (Федотенко «Р» — 16.35, «0»), 2:3 ОТ (Федотенко — 16 хв., 0+1, 3 кидки, «+1»), 1:0 (Федотенко — 15.43,

2 кидки, «0»). Серія — 2:1.

* * *

Жінки. Чемпіонат світу (США). Фінал: Канада — США — 5:4 ОТ. За третє місце: Швейцарія — Фінляндія — 6:2.