Передчасна Олімпіада

18.04.2012
Передчасна Олімпіада

Наші шаблістки на п’єдесталі не надто задоволені.

Головною подією в світі спорту у 2012 році, безперечно, є літні Олімпійські ігри. Але не всі спортсмени мають можливість продемонструвати свої таланти в Лондоні. Йдеться не лише про ті види, які не входять до програми Олімпіад, або ж про тих атлетів, хто не виборов ліцензію. Так, у фехтуванні до участі в Іграх допускають лише 10 із 12 дисциплін. А для двох «ображених» видів проводять окремий чемпіонат світу. Цього року право прийняти цей турнір отримав Київ. До української столиці завітали 150 спортсменів із 25 держав, аби розіграти медалі в командних змаганнях у жіночій шаблі й чоловічій шпазі.

У Страсну п’ятницю, 13–го числа, на поміст столичного Палацу спорту вийшли шаблістки. Наші дівчата в ранзі олімпійських чемпіонок і срібних призерок чемпіонату світу небезпідставно сподівалися взяти в рідних стінах «золото». І спочатку для підопічних Гарніка Давидяна все складалося непогано. Ольга Харлан, Олена Хомрова й Галина Пундик у напруженій боротьбі здолали збірну Польщі (45:40), а потім у півфіналі — США (45:41). Хоча американки на чолі із дворазовою олімпійською чемпіонкою Маріель Загуніс гаряче сперечалися із суддями навіть після проголошення підсумкового результату. Польський наставник «янкі» Ед Корфанті, аби вплинути на російськомовного арбітра, застосував своє знання «вєлікого і могучего», але й такий прийом не допоміг.

У вирішальній сутичці зійшлися дві найкращі команди планети — Україна й Росія. Господарки повели в рахунку й довели перевагу до семи балів — 35:28. Але потім наші наче втомилися й почали здавати позиції. Не допоміг і вихід на поміст запасної Ольги Жовнір.

Розіграти першість випало лідеркам збірних — Харлан і Софії Великій. Українка швидко перетворила відставання 39:40 на перевагу 43:41, та все ж у заключній фазі бою росіянка вирвала перемогу в один (!) укол — 45:44.

На п’єдесталі наші дівчата виглядали так, наче посіли останнє місце. Подумалося, що добре, якби в інших видах наші спортсмени так засмучувалися через срібні медалі. «Бронзу» в дуелі з італійками виборола команда США.

У суботньому турнірі шпажистів шанси українців на медаль були невисокими, але навряд чи хтось очікував вильоту вже в першому ж колі. Дмитро Карюченко, Максим Хворост, Богдан Нікішин і Анатолій Герей не встояли перед голландцями в 1/16 фіналу (39:45), хоча в рейтингу розташовані значно вище — 12–та позиція проти 33–ї.

«Мабуть, це не суперники такі сильні, а ми такі слабкі. Хоча, звісно, треба зважати що за Голландію фехтує третій номер світового рейтингу Бас Фервійлен», — з гіркою посмішкою говорив журналістові «УМ» наш лідер Карюченко.

А фінальний двобій завершився сенсаційно. Французи, котрі виграли Олімпіаду–2008, чемпіонат Європи й вісім чемпіонатів світу поспіль та готувалися до дев’ятого, рекордного, «золота», поступилися збірній США. Справжнім двигуном американців став емоційний Коді Меттерн, лише 36–й у рейтингу. Передусім його агресивність дозволила американцяв перемогти 44:37 і вперше стати чемпіонами світу.

У сутичці за «бронзу» знову не пощастило представникам Італії — вони поступилися срібним призерам ЧС–2011 угорцям.