Рада кодексу не рада

13.04.2012

Налаштуватися «на конструктивну, продуктивну і доброзичливу роботу в «чистий четвер» закликав учора зранку депутатів спікер Володимир Литвин. «Чистим» помислам заважав плакат із закликом: «Не забажай картки сусіда свого. Голосуй чесно», вивішений із балкона ложі преси. Але картки депутатам на той момент були не потрібні. Першим питанням стояло обрання голови Рахункової палати. За нього голосують бюлетенями.

Уже після обіду новим головою Рахункової палати став висуванець більшості, перший заступник голови правління «Ощадбанку» Роман Магута. «За» проголосували 243 народні обранцi, 14 — «проти». Щасливчик, звісно ж, уродженець Донеччини, саме там він пройшов шлях від ревізора та бухгалтера до керівника банку. Магута вже заявив, що головним завданням на посаді бачить розширення повноважень Рахункової.

Далі нардепи взялися до виснажливого розгляду у другому читанні президентського законопроекту Кримiнально­процесуального кодексу, який ніяк не дається їм уже четвертий день поспіль. Лідер фракції «регіоналів» Олександр Єфремов не впевнений, але все­таки сподівається, що парламент устигне прийняти новий законопроект хоча б сьогодні. Станом на 14.00 учора він підрахував разом із колегами, що для ухвалення КПК потрібна доба безперервної праці. Але зрозуміло, що на такі жертви у страсну п’ятницю, 13­го, депутати не готові.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, Рада розглянула лише чверть статей КПК (загалом їх 614).

 

ДО РЕЧІ

Парламентський комітет iз питань прав людини під час повторного розгляду не підтримав кандидатуру Валерії Лутковської на посаду уповноваженого ВР iз прав людини. Претендентку — родичку міністра юстиції — підтримали лише четверо з дев’яти депутатів. Незважаючи на це, нардеп Олег Зарубинський оголосив, що 24 квітня кандидатуру Лутковської буде винесено на голосування в Раду.

Нагадаємо, що це буде вже друге голосування по кандидатурі. Під час першого ні Лутковська, ні її конкурент — правозахисник Євген Захаров — не отримали достатньої підтримки депутатів ВР.