Ідеї з майбутнього

11.04.2012

Команда студентів–винахідників із донецького філіалу комп’ютерної академії «ШАГ» представлятиме Україну в Австралії на всесвітньому фіналі конкурсу інформаційних технологій Imagine Cup. На українському фіналі цих змагань донеччани вразили журі своїм пристроєм, який дозволяє спілкуватися по телефону глухонімим людям. На перший погляд, цей пристрій нагадує звичайну рукавичку. Проте її «начинка» справді чарівна, адже за допомогою спеціальних датчиків здатна розпізнавати жести і перетворювати їх на звуки та передавати через відповідне програмне забезпечення на інший телефон. Таким чином, на іншому кінці дроту можна почути те, що намагається «сказати» людина з обмеженими можливостями мовлення та слуху.

Інші роботи, які представили на конкурс команди винахідників iз різних куточків України, викликають не менше захоплення. Наприклад, команда Харківського національного університету радіоелектроніки (вона посіла третє місце) запропонувала нову методику для реабілітації дітей, хворих на ДЦП та аутизм. За словами студентів, завдяки створеному ними програмному комплексу ChildLight хвора дитина може максимально адаптуватися до сучасних умов життя. Реабілітаційний комплекс зроблений у вигляді захоплюючої гри, яка містить розвиваючі вправи лікувальної фізкультури, складені професійними медиками. Дитина бачить перед собою яскраву картинку, в якій ігровий персонаж копіює її дії. Залежно від правильності і точності виконання вправ дитина отримує відповідні заохочення. Окрім того, в процесі гри триває постійний збір даних про рухи пацієнта і йде відеозапис для подальшого перегляду лікарем. Це дозволяє фахівцям ефективно діагностувати кожного малюка.

А студенти з одеського філіалу комп’ютерної академії «ШАГ» (друге місце) винайшли спосіб швидко «конспектувати» навіть величезні уривки з книжок. Їхня бібліотека нового покоління під назвою Newgery — це книгосховище майбутнього, яке пропонує зручний метод переведення паперових книг і публікацій у цифровий формат. Студент, знайшовши у бібліотеці потрібну книгу або документ, фотографує потрібний аркуш на свій телефон, а потім за допомогою відповідної програми вже через кілька хвилин отримує оцифрований текст, який може змінити, доповнити, використати у своєму рефераті тощо.

«Проекти ще на стадії розробки, але я переконаний, що всі вони мають шанс на реалізацію, — каже один із членів журі, відомий шоу–мен Ігор Кондратюк. — Я бажаю успіху всім учасникам ImagineCup — не важливо, яке місце ви посіли у цьому конкурсі, головне, що ви зробили значний крок до своєї мети».

6—10 липня у Сіднеї розгорнеться боротьба за перемогу у всесвітньому студентському конкурсі Imagine Cup. Українська команда змагатиметься за головний приз — 25 тисяч доларів, а також за можливість втілити свій соціально важливий проект у життя: організатор конкурсу — відома компанія з виробництва програмного забезпечення — виділяє на цю справу грант на пристойну суму.

Майя МІРОШНИЧЕНКО