Ганнусин шанс

11.04.2012
Ганнусин шанс

Ганнуся Корнієнко.

Усі ми з вами часто чуємо його — крик про допомогу: хворі діти, люди похилого віку, неблагополучні сім’ї. Ще частіше виникає думка: «Ну, а що я можу зробити, зарплатня маленька, всім не допоможеш». І десь там у глибині душі точить черв’ячок — «Слава Богу, біда прийшла не в мій дім»...

 

Запідозрили недобре цілком випадково

Молода родина донеччан Олексія та Катерини Корнієнків — одна з мільйонів простих українських сімей. Однокімнатна квартира–«готелька», батьки–пенсіонери, звичайні життєві труднощі, але головна радість цих людей — чотирирічна донька Ганнуся. Коли весь світ готувався до зустрічі Нового року, життя цієї родини перевернулося. «Збиралися лягати спати, я винесла донечку з ванної кімнати, посадила на диван, в кімнаті було приглушене світло, а з передпокою падали косі промені світла. Помітила, що праве очко Ганнусі, як годиться, поглинуло світло та залишилося вугільно–чорним, а ліве, мов люстерко, відбило промінь, що падав iз передпокою. Ми з чоловіком вирішили одразу ж звернутися до фахівців», — згадує мама дівчинки Катерина. Досі ж дитина не скаржилася ні на біль, ні на дискомфорт. Тож батьки запідозрили недобре цілком випадково.

В офтальмологічному відділенні Донецької обласної дитячої лікарні після огляду встановили діагноз, що став для батьків шоком — ретинобластома лівого ока (злоякісна пухлина). Зір крихітки становить 90%, пухлина розташована далеко від зорового нерва, по якому зазвичай і проходить рух ракових клітин усередину головного мозку... Українські лікарі радили видалити ліве око — вітчизняна медицина сьогодні, на жаль, не може запропонувати чотирирічній красуні Ганнусі гуманніших методів лікування, а головне — таких, що дозволяють зберегти орган. Катерина й Олексій кинулися шукати іншi способи врятувати доньку. І зрештою в берлінській клініці «Шаріте» після ознайомлення з діагнозом Ганнусі лікарі дали 90 відсотків імовірності, що дитина одужає і їй вдасться зберегти очко. Корнієнки, не роздумуючи, прийняли рішення — боротися. Але для лікування знадобиться 5–6 курсів iз використанням сучасних методик, їх вартість загалом складає 70 тисяч євро. Самостійно зібрати таку суму сім’ї не під силу.

Добро не знає кордонів

Коли я вперше почула цю історію, перша думка була — родина з Донецька, край, як відомо, багатий на депутатів, бізнесменів, олігархів. Здавалося б, грошовиті земляки допоможуть. Але... На моє запитання, чи зверталися в якісь фонди, організації Катерина відповіла без оптимізму: «Зверталися в кілька фондів, найбільший із них — Фонд Ріната Ахметова. Але оскільки вони дізналися, що на першу процедуру й поїздку, відповідно, гроші є (зібрали з миру по нитці 7 тисяч євро), сказали: будуть потрібні кошти — повідомте. Напишете заяву, потім буде призначений день обговорення на раді засновників. Тоді, може, щось і дадуть. Вдруге ми вже не писали, просто не було на це часу». Правда, згодом Катерина та Олексій таки звернуться до фонду знову, напишуть заяву і чекатимуть (уже минув місяць, але перспективи щодо того, чи будуть виділені кошти, й досі туманні). Бо іншого способу вилікувати свою єдину дитину в них немає.

Згадала я і про нашу гордість — братів Кличків та їхній фонд. Але от біда, достукатися до цієї благодійної організації — справа нелегка. На сайті є детальний опис програм зі звітами «Ми зробимо», «Ми робимо». Але з контактами складно, немає ні телефону, ні електронної адреси, куди можна було б звернутися в приватному порядку...

У випадку ж з іншими доброчинними фондами не допомагають навіть наявність телефонів та адрес — вони часто узагалі ніяк не реагують на прохання про допомогу. Такі от благодійники...

Допомога в родину Корнієнків прийшла звідти, звідки її найменше чекали. «Нам пішла назустріч родина російських артистів Безрукових. Вони розмістили банер iз фотографією донечки і проханням про допомогу на офіційному сайті Сергія. Ми безмежно вдячні Ірині та Сергію Безруковим за це. Дасть Бог, і всі зусилля такої великої кількості людей допоможуть нашій дівчинці» — ділиться надіями мама Ганни. Також обіцяв фінансово допомогти благодійний фонд Костянтина Хабенського. Найближчим часом це питання має вирішитися. Ось так народні артисти Росії допомагають українським дітям. А ви кажете «газове питання»...

«Для себе не просила б»

Особисто мені соромно за донецьких можновладців і депутатів, чиї виборці старцюють по світу в пошуках грошей на лікування своїх дітей. Соромно за країну. Та й за всіх нас теж соромно. В одному з наших листувань Катерина поділилася зі мною: «Повірте, якби ми могли впоратися самі, ніколи нікого не просили б про допомогу. Мені спочатку навіть незручно було взагалі звертатися до людей. Не думайте, що це так просто — благати людей про допомогу. Мені було дуже ніяково, коли довелося в сюжеті на ТРК «Донбас» звертатися до людей, було складно пояснити свої відчуття. Але я розуміла одне: якщо не зроблю це для своєї дитини, то цього не зробить ніхто. Для себе не просила б, повірте. Ми вдячні всім, хто відгукнувся на нашу біду. Як виявилося, небайдужих, добрих людей багато. Спасибі всім, хто допомагає пройти нам цей важкий шлях. Низький уклін».

Ганнусі вже зробили одну операцію в Німеччині, після якої лікарі дійшли висновку, що пухлина зменшилась і очко стало бачити краще. Отже ефект є! Але попереду — ще кілька курсів лікування, а значить — і матеріальні витрати... Надія лише — на небайдужих людей. Допомога важлива будь–яка, не тільки фінансова. Це може бути й інформаційна підтримка (майже у кожного з нас є акаунт у соціальних мережах), ліки чи просто обнадійливі слова, які допоможуть цій родині вистояти.

Кому небайдужа доля Ганнусі, звертайтеся за телефоном: 050–759–20–15 — Катерина (мама), 050–927–51–03 — Олексій (тато). Уся інформація про дівчинку та її родину, про перебіг лікування, банківські рахунки, квитанції, реквізити, звіти про зібрані кошти є на сайті kornienko.mediaport.in.ua.

 

Реквізити для переказу коштів:

ПриватБанк

Номер рахунку: 29244825509100

МФО: 305299

ЕГРПОУ: 14360570

Призначення платежу:

благодійна допомога

Номер картки: 4405885818324227

(власник Корнієнко Олексій Олексійович).

Ольга ДИЧКО