Крапля, що рятує

10.04.2012

Щовесни під час посту гірники з Червонограда приїздять до Львова, аби здати свою кров для онкохворих дітей. Під час Великого посту кожен віруючий здійснює свою індивідуальну дорогу каяття і прощення. У шахтарів такою хресною дорогою є жертвування 450 мл крові хворим дітям з гематологічного відділення Західно–українського спеціального дитячого медичного центру. У шахтарській столиці Львівсько–Волинського басейну курирує цю справу волонтер Товариства Червоного Хреста, донор зі стажем, колишній прохідник, а потім — гірничий майстер Юрій Сікора. Нещодавно він укотре зібрав групу з більш як 30 молодих гірників і привіз товаришів до Львова для колективної здачі крові.

Цього разу добиралися не без проблем — поламався автобус. Прислали інший. І... цей поламався. Пересіли на третій. Хоча з труднощами, але якось доїхали до Львова. Швидко розбившись на групи по чотири особи, приступили до діла. При здачі аналізів одного шахтаря медсестри з лабораторії забракували: не постив, вживав жирну їжу і кров... загусла. Дітям така не годиться. Засмучений гірник пообіцяв навідатися до пункту здачі крові вже самостійно, десь через тиждень.

Хвороба у онкохворих дітей iз гематологічного відділення — особлива. Ці пацієнти щотижня потребують переливання крові. Щоб допомогти цим дітям, потрібен донорський тромбоконцентрат. За словами головного лікаря  обласного Центру служби крові Ярослава Дяківа, банк тромбоконцентратів треба постійно поновлювати, тому проблема нових донорів залишається актуальною. Ними можуть бути лише цілком здорові чоловіки віком від 20 до 45 років із хорошими ліктьовими венами й відмінним зором. «Ці чоловіки не повинні хворіти на гіпертонію, вади серця, в анамнезі не має бути травми голови, жовтяниці, алергій і хронічних недуг. Також ця людина впродовж останнього року не повинна бути прооперованою», — пояснив головний лікар.

«Моєму синові Адамові — п’ять років. І я подумав, якби з ним, не дай Боже, щось таке трапилося, як з цими онкохворими дітьми, чи хтось допоміг би? Думаю, що так. То як я можу бути байдужим, коли ці маленькі «сірі квіти» потребують краплини моєї крові?» — пояснив свою участь у акції Роман Бурко, що працює на підземних роботах на видобувній дільниці №6  Червоноградської шахти №3.

Зауважимо, що до обласного Центру служби крові щодня навідується десь до 60 осіб. Але цього замало, треба — більше. Тому такі шахтарські акції тут вітають. Червоноградські ж гірники пообіцяли знову приїхати для здачі крові через 60 днів.

Ірина АПОСТОЛЮК