НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2012

Великодні трагедії в Нігерії

Католицький Великдень у Нігерії ознаменувався терактами і трагедіями. Щонайменше 38 людей загинули й десятки отримали поранення внаслідок вибуху замінованого автомобіля у місті Кадуна. Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», теракт було скоєно в неділю на одній із найжвавіших вулиць міста, де розташовані кілька кафе, готель і церква. Імовірно, головною метою терориста були парафіяни, які зібралися на пасхальну службу. А вчора вранці вибух прогримів уже в місті Джос — на щастя, обійшлося без жертв, але кілька людей отримали поранення.

А в ніч на неділю в місті Адамгбе під ударами грози завалилася католицька церква, загинуло 22 людей, з них четверо — діти, 16 — жінки. Як повідомляє радіо «Свобода», під час великоднього богослужіння, яке проходило біля храму під відкритим небом, почалася сильна гроза. На службу зібралося близько 3 тисяч вірян, більша частина яких кинулися шукати притулку в церкві. Від удару блискавки одна зі стін храму несподівано завалилася, поховавши під собою парафіян.

Гюнтер Грасс — персона нон–грата в Ізраїлі

Уряд Ізраїлю заборонив в’їзд до країни німецькому письменнику, лауреату Нобелівської премії з літератури Гюнтеру Грассу. Обурення ізраїльської влади викликав опублікований минулої середи в газеті «Нью–Йорк таймс» вірш Грасса, в якому автор критично висловлюється, зокрема, про політику Ізраїлю щодо Ірану, а також критикує заплановані поставки підводних човнів із Німеччини до Ізраїлю. За словами Грасса, він вирішив висловитися, тому що йому «набридло лицемірство Заходу».

Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», заборона ґрунтується на законі, що дозволяє Ізраїлю відмовляти у в’їзді на територію країни колишнім нацистам. У 2006 році 84–річний Грасс визнав, що служив у військах СС в останні місяці Другої світової війни.

«Збройному барону» дали 25 років

Минулої п’ятниці американський суд оголосив вирок одному з найвідоміших у світі нелегальних продавців зброї, росіянинові Віктору Буту. Резонансного контрабандиста засудили до 25 років ув’язнення. Сам Бут, його захисники, російські ЗМІ та політики називають цей судовий процес та вердикт суду прикладом американської судової несправедливості. Російська преса творить із Бута образ невинної жертви, хоча у США запевняють: доведено, що він продавав зброю, яка залишилася у Росії, Україні та Молдові з часів СРСР, колумбійській мафії та іншим терористичним угрупованням. При цьому американський суд розглядав лише окремі епізоди багатої кар’єри «збройного барона» — ті, які можна було підвести під статтю «участь у змові з метою вбивства американських громадян». У Бельгії, скажімо, його звинувачували в контрабанді алмазів та відмиванні коштів.

Після арешту Віктора Бута, якого американські спецслужби 2008 року затримали у Таїланді, Москва запекло домагалася його звільнення. Контрабандист володіє багатою інформацією про темні закулісні махінації як Кремля, так і Білого дому. Перемігши у цьому змаганні, американці гарантували собі 25 років мовчання особи, яка занадто багато знає.

Помер президент Малаві

Малаві вперше очолила жінка. У ніч на 6 квітня через серцевий напад помер президент цієї південноафриканської країни Бінгу Ва Мутаріка, і, відповідно до Конституції, до кінця його президентського терміну обов’язки глави держави виконуватиме віце–президент Джойс Банда, відома активістка руху за права жінок. Із Мутарікою в неї після виборів спалахнув конфлікт — нещодавно Банда зізналася, що вони з президентом більше року навіть не розмовляли.

Помер Хоботов із «Покровських воріт»

У Санкт–Петербурзі на 76–му році життя помер відомий актор театру і кіно Анатолій Равікович, знаний передусім за роллю Хоботова у фільмі «Покровські ворота». Як повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на дирекцію Театру комедії ім. Акімова, у Равіковича було невиліковне онкологічне захворювання, останнім часом він не виходив із лікарні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>