НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2012

«Фронт змін» іде на вибори з «Батьківщиною»

Партія «Фронт змін» ухвалила рішення про формування єдиного списку кандидатів у депутати як на мажоритарних округах, так і за партійними списками. Про це заявив лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк на прес–конференції після політради партії. За його словами, питання складання списку буде узгоджуватися з іншими опозиційними силами, і він буде оголошений 23 квітня. На політраді в суботу також було вирішили, що «кожна партія — і «Фронт змін», і «Батьківщина» — матиме право вето на кожного кандидата в депутати як по мажоритарному, так і по загальнонаціональному списку».

Говорячи про технічні питання участі партій у майбутніх виборах, Яценюк нагадав, що закон не дозволяє участі блоків, тому «треба буде виконати формальності закону» — «комусь треба буде тимчасово залишити лави своєї партії для того, щоб відновити партійне членство в ній після виборів».

Депутат помер у басейні

У суботу раптово помер народний депутат із Блоку Литвина Ігор Головченко. Смерть настала в басейні фітнес–центру. Відомо, що 51–річний Головченко страждав на ішемічну хворобу серця, шість років тому він переніс операцію з аорто–коронарного шунтування, а в 2010–му — зі стентування судин серця.

Суперечки навколо закону про вибори

У Блоці Тимошенко погрожують відкликати голоси з–під закону про вибори в разі очікуваного рішення Конституційного Суду про заборону паралельного балотування — і за списком, і в мажоритарному окрузі. Про це заявив учора на брифінгу після погоджувальної ради парламенту лідер фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. У свою чергу лідер фракції ПР Олександр Єфремов нагадав, що процедури відкликання голосів після набуття законом чинності не існує.

Як відомо, у листопаді 2011 року ВР ухвалила в цілому закон про вибори, серед 366 голосів «за» 98 голосів належали опозиції.

Азарова — в тюрму за «статтею Тимошенко»?

БЮТівець Сергій Терьохін вимагає притягти до відповідальності Прем’єра Миколу Азарова за тими ж статтями, за якими засуджена Юлія Тимошенко. Терьохін звернувся в Ген­прокуратуру і стверджує, що Азаров перевищив службові повноваження під час підписання в жовтні минулого року в Санкт–Петербурзі договору про зону вільної торгівлі з СНД. Порушення, за словами депутата, полягає в тому, що Азаров діяв за власною ініціативою, без відповідних директив Президента Віктора Януковича. Це, на думку депутата, є злочином і підпадає під дію тієї ж статті Кримінального кодексу, за якою півроку тому була засуджена Тимошенко в справі газових контрактів iз РФ.

Справа про вбивство Щербаня

Партія «Батьківщина» заявляє, що Генпрокуратура тисне на Вадима Болотських, засудженого за вбивство Євгена Щербаня, з метою отримати свідчення проти Юлії Тимошенко. Засудженого до довічного позбавлення волі Болотських (який єдиний з убивць Щербаня досі живий) минулого тижня перевезли зі Слов’яносербської виправної колонії №60, що на Луганщині, до київського СІЗО №13, аби слідчим було зручніше його допитувати. Болотських може засвідчити, що вбивство Щербаня йому та іншим кілерам iз банди Кушніра нібито замовили саме Лазаренко та Тимошенко.

Перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін в ефірі телеканалу «Інтер» заявив, що слідчі також перевіряють версії про причетність Лазаренка й Тимошенко ще до двох вбивств — бізнесмена Мамота та банкіра Гетьмана. За його словами, Леді Ю була добре знайома з бандою Кушніра, оскільки це підтвердив один зі свідків. Натомість «права рука» Юлі Олександр Турчинов вважає, що за цими вбивствами можуть стояти люди з Партії регіонів, якщо придивитися, «хто саме привласнив бізнес і майно жертв».