Дебати у конвойній

10.04.2012

Носії мантій вітчизняної Феміди не втомлюються дивувати прецедентами у кримінальному праві. Ще не забулося судове засідання в камері СІЗО у справі Тимошенко, як його перекрило інше «ноу–хау». Судді Печерського райсуду Києва вчора провели процес просто посеред конвойної кімнати. Бо підсудний — колишній тимчасово виконуючий обов’язки міністра оборони Валерій Іващенко — бачте, не міг встати з лікарняних нош через болі у спині. Навіщо ж його лікувати, коли треба пошвидше засудити?

Усе почалося вранці, коли пан Іващенко не з’явився до Печерського райсуду столиці, де розглядали його справу щодо зловживання службовим становищем при підписанні плану санації держпідприємства «Феодосійський судно–механічний завод». Начальник конвою повідомив суду, що підсудний відмовився залишати медчастину СІЗО. Натомість адвокати хворого екс–урядовця наголосили, що їхній підзахисний «просто фізично не міг прибути через украй погане самопочуття».

Минулої п’ятниці суд відклав початок судових дебатів у справі Іващенка через посилення болю у хребті підсудного. Але вчора відкладати процес ніхто не збирався: одіозний суддя Сергій Вовк, вiдомий за вироком Юрiю Луценку, оголосив перерву лише на годину, впродовж якої Іващенка доправили до суду... в кареті швидкої допомоги, а не в автозаку. До того ж занесли до будівлі суду на ношах!

За словами дружини підсудного Валентини Іващенко, слухання справи колегія суддів продовжила у конвойній кімнаті. На «дебати в конвойній» не потрапили ні журналісти, ні родичі. Пані Валентина марно грюкала руками в металеві двері. Цей безмір здивував навіть Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову, яка негайно прибула до Печерського райсуду.

За словами адвоката Іващенка Бориса Нечипоренка, його підзахисний змушений був виступати перед судом, лежачи на ношах. Під час судилища прокуратура попросила призначити мiнiстровi з уряду Тимошенко покарання у вигляді шести років позбавлення волі. Ще п’ять років «колючки» обвинувачення просить призначити колишньому керуючому санацією Феодосійського судно–механічного заводу Сергію Міхєєву.