НОВИНИ ПЛЮС

10.04.2012

Контрабандний Волошин

Прикордонники Харківщини впіймали росіянина–контрабандиста, котрий намагався вивезти з України дві картини відомого художника і поета, представника школи акмеїзму та символізму Максиміліана Волошина. Полотна, датовані одне 1926 роком, друге — 1931–м, громадянин РФ закутав в особисті речі і збирався акуратно вивезти на верхній полиці вагона. На допиті контрабандист зізнався, що купив картини в Донецьку всього за 8 тисяч доларів. Нагадаємо, Максиміліан Волошин–Кирієнко — легендарна постать «срібного віку», в його будинку в Коктебелі у Криму в 1903—1925 рр. збирався гурт культових митців — зокрема, Марина Цвєтаєва, Олександр Грін, Олексій Толстой, Михайло Булгаков, Михайло Зощенко та багато інших.

Британці розкопають «трипільців»

На Кіровоградщині, в районі села Небелівка Новоархангельського району, за кошт наукових організацій Великої Британії почнеться масштабне наукове дослідження трипільського поселення, яке виникло чотири тисячі років до нашої ери. Як повідомляє УНІАН, дослідницький проект розраховано на п’ять років. Англійські вчені разом з українськими не тільки вестимуть розкопки на площі в 300 га, а й вивчатимуть тогочасну екологічну ситуацію навколо міста–гіганта. Ініціатором проекту став доктор Джон Чепмен iз Даргемського університету, який захопився ідеєю вивчення довкілля прадавніх мегаполісів, ще коли вперше побував в Україні у 2003 році. Як вважають учені, у 4–му тисячолітті до н.е. небелівське поселення трипільців було найбільшим на той час на території всієї Європи.

Киянам нагадають про Стравінського

Комісія з найменувань Київміськдержадміністрації підтримала ініціативу громадських організацій про встановлення на будинку №28/17 по вул. Лютеранській пам’ятної дошки великому композитору Ігорю Стравінському. «У Києві повинні бути увічнені митці, які народилися тут, працювали або жили... Може тоді, гуляючи містом, сучасні кияни усвідомлять діяльність та досягнення відомих людей столиці й активніше боротимуться за культуру свого міста», — каже Олександр Бригинець, член зазначеної комісії КМДА.

Ігоря Стравінського, автора «Весни священної», «Жар–птиці», «Петрушки», називають російським композитором та диригентом, а втім, багато творів він написав саме в Україні, натхнення давали візити до містечка Устилуг неподалік Новоград–Волинського, де Стравінський зустрів свою майбутню дружину — Катерину Носенко. Батько композитора Федір Стравінський родом iз Чернігівщини, учився в Ніжинській гімназії, дебютував як співак у Києві.