Порахунки та квадратнi метри

06.04.2012

Генпрокуратура перевірить викладені депутатом Донецької облради Русланом Щербанем факти, що стосуються вбивства його батька Євгена Щербаня в 1996 році.

Нагадаємо, що син передав ГПУ документи про можливу причетність Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства Щербаня–старшого. Лише після перевірки цих документів, за словами начальника головного управління Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ Андрія Курися, можна буде підтвердити або спростувати дану версію вбивства відомого депутата–бiзнесмена.

Уже найближчим часом слідчі ГПУ допитають Юлію Тимошенко в рамках цієї справи. За словами Генпрокурора Віктора Пшонки, справу відновлено після заяви сина вбитого, оновлено склад слідчої групи, а Леді Ю поки що має статус свідка. Пшонка нагадав, що слідство досі не має дозволу допитати Лазаренка в цій справі, однак сподівається зробити це в жовтні 2012 року, коли спливе термін його покарання у США.

Генпрокурор учора продемонстрував пресі рахунки, з яких, вважає слідство, було перераховано кошти виконавцям убивства Щербаня. Саме в частині рахунків і допитуватимуть Тимошенко, яка, за версією слідства, перераховувала виконавцям мільйони доларів. «Немає провини? Є алібі? Тоді слідство піде далі», — каже Пшонка, відкидаючи закиди в політизації процесу.

На переконання одного з лідерів БЮТ Олександра Турчинова, інформація Руслана Щербаня повністю суперечить його свідченням у суді у 2003 році щодо вбивства батька. Хлопець «розповідає нісенітниці, свідком яких він не міг бути, оскільки був занадто молодий для цього».

Ці слова «правої руки» Тимошенко обурили слідчих ГПУ. «Турчинов бреше і брехав, адже, мабуть, по–іншому працювати не може», — заявляє Курись. На його думку, Турчинов зайняв таку позицію, оскільки «правоохоронці перевіряють інформацію щодо можливого підкупу бажаних журналістів за допомогою квартир».

Виходить, що не лише Леді Ю, а і її соратників силовики можуть «порадувати» порушенням чергової кримінальної справи. За словами Андрія Курися, наразі правоохоронці перевіряють заяву ветеранів спецпризначення, в якій вони стверджують, що Турчинов незаконно виділяв квартири журналістам у 2005 році, коли він очолював СБУ. Саме через цю перевірку, вважає Курись, Турчинов безпідставно звинувачує Щербаня–молодшого в тому, що свої заяви на адресу Лазаренка і Тимошенко той нібито зробив під тиском Генпрокуратури.

Партія «Батьківщина» заявила, що адекватно реагуватиме на політичні переслідування. Нардеп Андрій Шкіль вважає нові справи проти БЮТівців «свавіллям режиму, який хоче посадити у в’язницю всіх, починаючи з лідерів опозиції та журналістів».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Позавчора під вечір представники міжнародної правозахисної організації Freedom House відвідали Юлію Тимошенко в Качанівській колонії в Харкові. За словами учасника групи експертів «ФХ» в Україні Вікторії Сюмар, зустріч тривала більше години, i Леді Ю весь цей час лежала. Екс–Прем’єрка сказала гостям, що ще не погодилася лікуватися в лікарні «Укрзалізниці», оскільки чекає висновку німецьких лікарів. Представники Freedom House висловили занепокоєння станом здоров’я Тимошенко.

Президент Freedom House Девід Креймер за результатами візиту в Україну висловив в інтерв’ю ЗМІ сподівання, що до санкцій проти України не дійде, але називає таку можливість справжньою проблемою. Адже Україна має виконати резолюцію ПАРЄ щодо Тимошенко та Луценка. «Погіршують ситуацію в Україні судове переслідування лідерів опозиції, централізація влади в руках однієї родини, а також тих, хто близький до неї. Мінусом є й те, що роботу в уряді надають за родинним принципом або дають фінансові преференції залежно від наявних зв’язків. Така ситуація є й у інших країнах, і це називається корупція», — відзначив Креймер.