Нові «півтонни макулатури» про «злочини УПА»

06.04.2012
Нові «півтонни макулатури» про «злочини УПА»

Юрiй Шухевич певен, що суд не повинен давати iсторичнi оцiнки. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Не встигли українські патріоти полегшено зітхнути після перемоги в судовій справі за позовом Наталії Вітренко, як одіозна лiдерка ПСПУ вирішила поновити судову тяганину. Як уже писала «УМ», два роки тому Вітренко оскаржувала указ, яким Президент Віктор Ющенко вшанував і визнав борців за українську незалежність у XX столітті — вояків УНР, УПА, Січових стрільців, «Карпатської січі» та інших. Після десятка слухань Окружний адміністративний суд Києва у липні 2011 року відхилив позов прогресивної соціалістки. Але Наталя Вітренко подала апеляційну скаргу. І тепер усе починається спочатку: за участю тих же осіб і з тими ж «аргументами».

 

Як Ющенко спаплюжив Вітренко в очах інших народів

Лідерка прогресивних соціалістів дуже постраждала від ушанування борців–патріотів: як зазначає Вітренко у своїй заяві, «указ [Президента Ющенка] змінив її життя, позбавив спокою, спаплюжив діяльність її батьків і завдав моральних страждань». А ще він, виявляється, ганьбить Наталію Михайлівну «як політичного і громадського діяча» в очах інших народів.

На засідання апеляційного адмінсуду в Києві, яке відбулося позавчора, позивачка з’явилася з незмінною командою підтримки. До затятих шовіністів цього разу приєднався ректор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

Залучені треті особи з про­українського табору на засідання теж прийшли. Серед них, зокрема, традиційно була присутня дочка президента Української головної визвольної ради Кирила Осьмака пані Наталія; син Василя Кука — головного командира УПА після загибелі Романа Шухевича пан Юрій; Герой України Степан Хмара. Зі Львова на засідання приїхав Юрій Шухевич, син командира УПА.

Позивачка наполягала на тому, що їй стали відомі нові факти про «злодіяння бандерівців», і залучила до справи два новодруки, написані з проросійських позицій. А ще Вітренко «з порогу» заявила бажання змінити суддівську колегію, яка розглядає справу: мовляв, судді виявляють заангажованість, бо не попередили її належним чином про час і місце розгляду справи.

Позивачці заборонили говорити «про вбивство немовлят» понад годину

Представники проукраїнського табору, навчені гірким досвідом, більше переймалися тим, чи дозволить суд Наталії Вітренко знову зачитувати кількагодинні легенди про «вбивства упівцями немовлят».

«Я не беруся забігати наперед щодо можливого рішення суду — все може бути. Але точно знаю, що присутніх чекає мука — вони ще раз мусять вислуховувати всі ці вигадки», — сказав у коментарі «УМ» Юрій Шухевич.

У зв’язку з цим клопотання були відповідні. «Пощадіть мене, високий суде, — просив Олесь Гриб, представник «третьої сторони», — обмежте час виступів, бо минулого разу ми дев’ять годин слухали словотворення Вітренко. Це нестерпно!»

І суд таки пішов назустріч учасникам, обмеживши виступи залучених осіб однією годиною, чим сильно засмутив «вітренківців».

Щоправда, уникнути програвання старої «платівки» Наталії Вітренко, схоже, не вдасться: для неї ця справа, та ще й напередодні виборів, — зайвий привід нагадати про себе. «Ще в першій інстанції Вітренко залучила цілу тонну макулатури, яка не має стосунку до предмету оскарження. Тепер доведеться чекати ще додаткової півтонни», — напівжартома зазначив голова УНА–УНСО Юрій Шухевич. Водночас він певен: давати історичні оцінки — не справа суду. «Суд має встановити лише, законним був указ Президента чи ні», — каже Шухевич.

Суд першої інстанції таку оцінку дав чітко: визнав, що указ базується на Женевських та Гаазьких конвенціях, що жодним судовим рішенням (у тому числі й вироком Нюрнберзького трибуналу) не встановлено й не засуджено діяльність зазначених в указі організацій (зокрема, УПА, ОУН, «Карпатської Січі») як злочинних чи фашистських. Також суд зазначив, що особиста оцінка історичних фактів, у тому числі й позивачкою Наталією Вітренко, є лише приватною справою і не має юридичного значення.

Наступне судове засідання в цій справі відбудеться 11 квітня, о 10:00, у приміщенні Київського апеляційного адмінсуду.

 

КОМЕНТАР–ПРОГНОЗ

Представник Юрія Шухевича в суді, правозахисник Олекса Чорнота, прогнозує тривалі судові баталії. «Необхідно розуміти, що цей судовий процес, ініційований товаришкою Вітренко, триватиме не один рік, — сказав Чорнота в коментарі «УМ». — Буде ще розгляд у ВАСУ, бо позивачка та її представники неодноразово заявляли, що вони мають намір пройти всі судові інстанції, включно з Євросудом. Тож патріотам України треба бути готовими до тривалої боротьби. Але захистити цей указ — означає виконати заповіт мільйонів борців за волю України, які помирали з надією, що колись, у вибореній ними незалежній Україні, про них згадають і зроблять все для вшанування пам’яті про їхню святу боротьбу за свободу рідного краю».