Дорогу фаворитам

06.04.2012
Дорогу фаворитам

В «умовно другому» складі «Реалу» бразилець Кака був на провідних ролях. (Фото Рейтер.)

До того моменту, як Жозе Моуріньйо очолив мадридський «Реал», найтитулованіший клуб Іспанії шість сезонів поспіль не міг подужати стадію 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Натомість під орудою португальського наставника «галактікос» удруге поспіль добираються до півфіналу Суперліги. Як відомо, рік тому дорогу до вирішального поєдинку турніру мадридцям перейшла «Барселона», однак цього разу шляхи непримиренних опонентів можуть перетнутися лише у фіналі, який пройде 19 травня у Мюнхені на «Альянц–арені». Не проти такого протистояння й президент УЄФА Мішель Платіні: «Фінал за участю «Реалу» та «Барселони» був би хорошим матчем».

Натомість велике бажання зіграти фінал удома має «Баварія», і, без сумніву, зробить для цього все можливе. «Упевнений, каталонці вийдуть до фіналу, а ось за другу путівку між нами та мюнхенцями розгорнеться напружена боротьба», — сказав Моуріньйо одразу після перемоги над АПОЕЛом. Загалом чвертьфінальне протистояння з сенсаційним чемпіоном Кіпру для «реалістів» перетворилося на легку прогулянку.

«Ми розуміли, що після домашньої поразки (0:3) у АПОЕЛа немає шансів — у нас все було під контролем. Тому я зміг надати відпочинок тим футболістам, які занадто втомилися по ходу виснажливого сезону», — розмірковував Жозе Моуріньйо. Та навіть «умовно другий» склад «вершкових» не залишив команді Івана Йовановича жодних шансів на позитивний рахунок у матчі–відповіді — 5:2. Кріштіано Роналдо провів на полі всі 90 хвилин і забивав двічі.

«Це був пік єврокубкової кампанії для всіх нас. Підсумковий рахунок не такий уже й важливий, адже ми можемо озиратися назад і з гордістю згадувати весь розіграш Ліги чемпіонів», — зауважив сербський наставник клубу з Нікосії, який, нагадаємо, на груповому раунді завдяки злагодженим командним діям випередив значно потужніші «Зеніт», «Порту» та «Шахтар», а у «плей–оф» пройшов «Ліон».

Четвертим півфіналістом став «Челсі». Щоправда, «аристократи» переживають не найкращі часи й далекі від тієї форми, яка дозволила їм дійти до фіналу ЛЧ у сезоні 2007/2008 рр.

«Барса», ймовірно, найкраща команда світу. У неї дійсно великі гравці. Каталонці будуть фаворитами, проте ми віримо у свої сили. Слід зіграти на межі можливостей, і тоді у нас з’явиться шанс», — засвідчує повагу майбутньому суперникові в. о. головного тренера «Челсі» Роберто Ді Маттео.

Проте, чесно кажучи, у лондонців проти команди Гвардіоли шансів небагато. Адже зі значно слабшим опонентом — «Бенфікою» — «сині» мали серйозні проблеми, як у першому, так і в повторному поєдинках.

«Навіть удесятьох ми були кращими за суперника», — заявив керманич португальців Жорж Жезуш, коментуючи матч на «Стемфорд Брідж». Хай там як, але, створивши вдвічі більше голевих нагод, «орли» забили Петру Чеху лише раз. На думку президента лісабонців, «аристократам» допомогла перемогти «третя сила» в особі арбітра матчу зі Словенії Даміра Скоміни. Спершу він поставив вельми суперечливе пенальті у ворота Артура, потім вилучив Перейру, але, граючи майже 50 хвилин у меншості, гості зрівняли рахунок і були близькі до того, щоб забити переможний м’яч для виходу у півфінал. Натомість пропустили контратаку.

Півфінальні матчі ЛЧ пройдуть 17/18 та 24/25 квітня.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу (повторні матчі). Ігри середи

«Челсі» (Англія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:1 (Лемпард, 21 (пен.); Мейрелеш, 90+2 — Х. Гарсія, 85; вилучення: Перейра, 40; перша гра — 1:0)

«Реал» (Іспанія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 5:2
(К. Роналдо, 26, 75; Кака, 37; Кальєхон, 80; Ді Марія, 84 — Мандука, 67; Соларі, 82 (пен.); перша гра — 3:0)