Фанати пензля «поганяли» м’яча

04.04.2012
Фанати пензля «поганяли» м’яча

Робота володаря гран–прі конкурсу Любомира Котрхи.

Минулої неділі у полтавській Галереї мистецтв урочисто відкрили традиційну щорічну міжнародну виставку карикатур «Карлюка», яка у рік Євро–2012 має промовисту назву «Футбол об’єднує нас». Крім місцевого творчого об’єднання «карлюківців», цього разу її співорганізаторами стали фундатори фестивалю «Гоголь–фентезі» з Херсона. Як і завжди (вже вдванадцяте!), згадане дійство стартувало в день народження видатного земляка–сміхотворця Миколи Гоголя. Дотримуючись «протоколу», він з’явився перед публікою не з пером, а з футбольним м’ячем та свистком, яким і сигналізував про початок незвичного «матчу» за участю понад 600 карикатуристів із 54 країн світу.

Саме стільки «фанатів» м’яча та пензля протягом 2010—2012 років надсилали свої роботи на міжнародний конкурс футбольної тематики. Її розмаїття справді вражає. А найголовніше — змушує відвідувачів не лише посміхатися чи реготати, а й чухати потилицю, замислюватися над тим, що раніше пропускав повз очi і вуха. До безсумнівних плюсів–знахідок різномовних і різностильових карикатуристів можна зарахувати їхнє прагнення привернути увагу суспільства до найпекучіших проб­лем сучасного футболу — його суцільної комерціалізації, перетворення цієї улюбленої «гри мільйонів» на таку собі забавку для супербагатіїв, нехтування не лише «польовими» правилами задля наживи купки ділків тощо.

З іншого боку, популярність цієї тематики разом із упевненістю в тому, що «на футболі розуміється кожен», зіграла з деякими авторами злий жарт. Представлені ними роботи позначені не лише дрібнотем’ям, яке обертається в основному довкола родинно–побутових стосунків із жартами «нижче пояса», а й відвертою банальщиною. Чого варті, скажімо, репрезентовані на виставці одразу кілька варіацій заяложеної теми «первородного гріха», в яких Адам, Єва та змій–спокусник фігурують, звісно, не з яблуком, а з футбольним м’ячем. Творили їх митці різних країн, але враження таке, ніби при цьому буквально «списували» один в одного і тему, і сюжет, і героїв...

Можливо, саме тому заслужене фахове визнання здобув словацький художник із міста Тренчин Любомир Котрха, якому міжнародне журі «футбольного» конкурсу карикатуристів присудило гран–прі. Його робота дещо заскладна для поверхового сприйняття, потребує певного смислового «розшифрування», тому й далеко не найпопулярніша серед відвідувачів виставки. Однак вона влучила у десятку «заглавної» ідеї цього творчого змагання. Прикро, та серед його переможців і призерів немає українців. Хоча нашу «лігу» карикатуристів, на відміну від футбольної, вважають однією з кращих у Європі. Але спочивати на лаврах у цій справі також не варто — постійних тренувань і вдосконалення майстерності потребує ж не тільки футбольне поле.