Суто «регіональний» розбій

04.04.2012
Суто «регіональний» розбій

Та сама безгоспна протягом десятиліть будівля, яку спромоглися купити новомосковські «регіонали».

...Коли голова Новомосковської міської «Просвіти» Емма Шаповалова прийшла до приміщення свого осередку, щоб вибрати літературу для поїздки на Західну Україну, то вжахнулася. На дверях будівлі, якою вони користувалися разом з іншими громадськими організаціями близько 20 років, висів замок, а документація, книги, обладнання, меблі, сувеніри, цінності, зібрані за весь цей час, зникли у невідомому напрямку. Зокрема, у розташованій тут «Українській світлиці» не стало двох ікон, трьох килимів, чотирьох державних прапорів, п’яти портретів гетьманів — загалом 61 одиниці 25 найменувань.

Ще більший перелік вивезеного майна «Просвіти» — дві поліровані книжкові шафи, дві тумбочки, чотири канцелярські столи, десять столів–парт і вісім стільців — тільки меблів 35 одиниць. А ще — 2170 (!) книг, 10 папок документації, підшивки газет і багато іншого.

Не стало також майна координаційної ради громадських організацій, Січового полку українського козацтва, літературно–мистецького об’єднання «Сарма» та інших громадських організацій, які тут мирно співіснували.

Історія цього скромного будиночка на новомосковській вулиці Радянська, 20–а доволі цікава. Декілька десятиліть тому його збудували як... тимчасове підсобне приміщення для будівельників, що зводили квартал п’ятиповерхових будинків (аби вони могли тут перевдягатися, зберігати інструмент тощо). Але, як нерідко у нашому житті буває, найдовговічнішим є саме тимчасове. Так вийшло і зі скромним будиночком по Радянській, 20–а. Тут розташовувалася і музична школа, і ще щось, аж доки років зо двадцять тому приміщення не надали місцевій «Просвіті» та ще кільком громадським організаціям. Надали просто так — за усною домовленістю з владою, у якої будівля на балансі не значиться.

— Більше того, на цей будинок дотепер ніякої документації не знайшлося, — розповів мені відомий новомосковський юрист Костянтин Пузир. — Але незбагненним чином у Реєстрі прав власності на нерухоме майно у будівлі з’являється власник — приватне підприємство «Гарант–капітал плюс». А потім тимчасову будівлю у приватного підприємства купила новомосковська міська організація... Партії регіонів. Згодом з’ясувалося, що місто заборгувало перед постачальниками електроенергії. Отож почали шукати необхідні кошти. От і поклали око на будинок по Радянській, 20–а.

На сьогодні знайшлися сліди лише частини вивезеного майна. Заступник голови Новомосковської міської організації Партії регіонів О. Іванов звернувся з офіційним листом до директора комунального підприємства «Новомосковський комбінат комунальних підприємств» О. Шипка, якого попрохав прийняти на безоплатне відповідальне зберігання 5 тумбочок, сервант та інші меблі — всього близько 30 одиниць. Після цього був підписаний відповідний договір.

Самі ж громадські організації виявилися користувачами свого будинку, відповідальними і дбайливими — у 2008 році вони його навіть капітально відремонтували. Отож коли їхнє майно вивезли без жодного попередження, було заявлено про пограбування до міліції, органу юстиції та міського голови. Однак реакції дотепер немає жодної. Хоча міський голова Сергій Мороз і пообіцяв виділити для «Просвіти» та інших громадських організацій інше приміщення. Але ця обіцянка дотепер залишається цяцянкою. А громадські активісти досі чекають відповіді з міліції про долю їхнього майна, яким обживалися протягом довгих років. Отож потерпілі вже називають вчинений щодо них розбій політичним, а точніше — «регіональним»...