Коли бракує моралі

04.04.2012

Завтра в Українському домі розпочне роботу Національний «круглий стіл» «Місія інтелігенції та вільних людей України». За цим умовним «круглим столом» зберуться відомі люди України: кардинал Любомир Гузар, письменник Іван Дзюба, філософ Мирослав Попович, дисидент Євген Сверстюк, правозахисник і релігієзнавець Мирослав Маринович та інші представники інтелігенції, яких об’єднала ініціативна група «Першого грудня». За словами організаторів події, «круглий стіл» стане початком масштабної загальнонаціональної дискусії навколо спільних духовних цінностей та завдань суспільного розвитку. Це буде один із перших кроків формування середовища громадян, здатних жити у свободі та правді, брати відповідальність за свої вчинки й утверджувати моральну політику.

«Цей «круглий стіл» проводимо з метою введення моральних і етичних оцінок в політичний побут, — каже «УМ» професор, директор Інституту філософії філософії ім. Г. Сковороди НАН України Мирослав Попович. — Якщо говорити простіше, то ми маємо навчитися оцінювати свої дії не тільки з точки зору їх економічної чи політичної доцільності й ефективності, а й з точки зору їх морального змісту. Тобто навіть доцільна з точки зору розв’язання тих чи інших конфліктих проблем політична дія, якщо вона не моральна, якщо вона не рахується з гідністю людини, вона не має бути прийнята і забута суспільством. А таких вчинків і явищ у нашому житті, на жаль, багато». Філософ вважає, що політика й політики мають повернутися до морально–релігійних засад. Але чи реально зараз прищепити ці моральні цінності нашій політичній еліті? «Думаю, що реально, — переконаний Мирослав Попович. — Гадаю, якщо вчинок політика буде справою громадського осуду, справою, яку вирішує не влада, а громадська думка, то рано чи пізно політики будуть iз нею (громадською думкою) рахуватися. Не тому, що вони перевиховалися, а тому що їм буде невигідно. Треба, щоб люди усвідомили: якщо їх зловлять на якійсь нечесній грі — це може стати кінцем їхньої політичної кар’єри. Лише тоді чесність може стати чинником у політиці».

«Дехто думає, що нам треба шукати нові цінності. Я думаю, що то люди недалекі. Нам треба просто повернутися до справжніх цінностей, — вважає ще один учасник ініціативної групи «Перше грудня» публіцист Євген Сверстюк. — Адже чого в нас бракує, на що люди скаржаться? Скаржаться на те, що бракує правди, бракує закону, довіри до державних інституцій. Отже, ми знаємо, до чого треба рухатися, й не лише ми — весь народ знає».

Одна з організаторів «круглого столу» Ярина Ясиневич повідомила «УМ», що за результатами зустрічі буде напрацьовано документ — звернення до всіх кіл суспільства. «Ми підготуємо його просто на цьому заході, — ніхто попередньо проекту резолюції не писав, щоб під нею учасники могли тільки поставити підпис. Навпаки, хочеться в реальному часі провести таку хорошу змістовну розмову й уже за її результатами сформувати напрацювання», — зазначила Ярина Ясиневич.

 

ДОВІДКА «УМ»

Ініціативна група «Першого грудня» була створена у 20–ту річницю референдуму. До її складу увійшли чільні представники національної інтелігенції — В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.