Морквина не стоїть! Аж матюків не вистачає

04.04.2012
Морквина не стоїть! Аж матюків не вистачає

Леся Мудрак і її перша еротична ніч поезії.

Двома китами, які зазиватимуть киян купити «істочнік знаній» на книжковому ярмарку «Медвін», стануть акції «Ніч еротичної поезії на кухні» та віртуальна громадянська ініціатива «День без матюків».

«Матюки сьогодні чути скрізь — у метро, в магазині, від підлітків і статечних на вигляд чоловіків, у Верховній Раді та інших владних кабінетах. Матюки стали елементом криміналізації свідомості суспільства», — заявляє Віталій Капранов, один iз братів–боротьбістів, що пишуть книжки. Територією, вільною від матюччя, оголошують павільйон №3 у КиївЕкспоПлаза, що на вулиці Салютній, де проходитиме «Медвін». Але тільки на один день — 5 квітня. До завершення ярмарку, тобто до 7 квітня, не стане сил втриматися? Складно зрозуміти, як проходитиме ця чудернацька акція, в якій вчувається і філологічна мужність, і громадянська свідомість, окрім того, що окремі письменники проведуть марафон «Віршень» і підпишуть заклик до Президента та уряду не матюкатися 5 квітня.

Але перш ніж замовкнути на один день, майбутні учасники акції попрактикувалися перед телекамерами в тому, чого скоро не можна буде робити. На прес–конференції минулого тижня молодий харківський автор Артем Полежака сором’язливо зацитував вірш «Моя країна», де є приблизно такі осмислені рядки: «Президент моєї країнни «гопник», а мене просять не матюкатися зі сцени». Голос юнака мужнів, але якби не прийшов на підмогу «старший брат» Капранов, то навряд чи зумів би відкарбувати рядок зі свого «вибраного»: «Нема такого слова в українській мові — «ж..па».

«Ви знаєте, ми зараз пишемо нову книгу «Кобзар–2000», до кожної глави шукаємо назву з Шевченка. І от потрібно нам було знайти рядок зі словом «чорт». Перекопали весь «Кобзар» — не знайшли. Затялися — зібрали електронні версії всіх віршів «Кобзаря», пропустили через інтернет–програму пошуку. Немає «чорта»! — розповідає Віталій Капранов і висновкує. — Якщо Шевченко написав отаку книгу, уникнувши лайливого слова «чорт», то чи ми не зможемо не лихословити бодай один день!». Українській мові взагалі чужі матюки, не наше це, нагадує Капранов. А найстрашнішою народною лайкою вважає таку — «ср...в я твоїй матері в очіпок».

Ну приблизно такою обіцяє бути й крута еротика на ярмарковій кухні, яку втілювала на прес–конференції поетка Леся Мудрак. Дівчина дістала з лакованої турецької сумки зелене яблуко, пограла ним у руці, тоді почала цитувати вірш, розгойдуючись тілом у тільки їй чутному такті й кидаючи орлині погляди в чоловіків–операторів. Врешті вона стихла. Сіла. Дістала ще одне яблуко, значно менше, покоцане чорними цятками якоїсь «фруктової» корости, потім iз тієї ж сумки виловила незавидного зросту морквинку і урочисто встромила її між двома яблуками. Морквина, розміри якої не обіцяли більшого задоволення, ніж півлітрова каструля супу, не витримала — і впала. Овоч протестував проти сексуального насильства на кухні. Рука поетеси жалісливо поправила інсталяцію.

Крім такої падаючої еротики, «Медвін» «годуватиме» візитерів королівськими креветками за «Фройдом» від Анни Малігон, салатом «Токіо» від Валерія Примоста, «Не хлібом єдиним» від Лесі Ворониної та Ірен Роздобудько, шоколадними стружками від Мар’яни Савки, Дмитра Лазуткіна та інших із сузір’я авторів «Видавництва Старого Лева». Жаданим гостем «нічної кухні» (втім таки вечірньої, бо, за розкладом, вона стартує з 18.00 6 квітня) стане Юрій Винничук. Завдяки його віршеві «Убий п...са», підкреслює брат Капранов, скандально зріс продаж збірки «Ніч еротичної поезії», що вийшла минулоріч. Думаю, для підвищення попиту на сьогорічну еротично–поетичну акцію слід було б запросити і комуніста Леоніда Грача.

«Медвін» подбає не лише про афродизіак для невтамованих фантазій дорослих, а й про задоволення для маленьких читачів. Дитячий день на ярмарку — 7 квітня.

Нагадаємо, що «Медвін» — найбільший книжковий ярмарок, який проводиться в Києві, він силкується скласти конкуренцію вересневому Львівському форуму видавців.