Печериці з душком

03.04.2012
Печериці з душком

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Упродовж двох днів автору цих рядків телефонували мешканці Дунаєва, Куликова та інших сіл Кременецького району Тернопільщини. Просили, аби «УМ» поінформувала читачів про те, як «грошові мішки» з Києва за сприяння районних тузів відбирають у селян чи не останнє право — право дихати свіжим повітрям: «Навіщо нам той завод? У неділю в Дунаєві чотири села збираються на сходку до клубу. Приїдьте, напишіть...», — просили, зокрема, Петро і Михайло Чоповські.

 

«Нехай будують біля резиденції Януковича»

На громадські слухання селяни вирішили зібратися після того, як 14 березня в одній із тернопільських газет ТОВ «Світ соломи» анонсувало «початок проектування і будівництва комплексу будівель та споруд сільськогосподарського призначення». Занепокоєні мешканці Дунаєва, Куликова, Савчиць і Богданівки не вірять твердженню бізнесменів, ніби на підприємстві, річна потужність якого — 30 тисяч тонн, для вирощування грибів не буде задіяно жодних хімічних сполук. Такі байки, мовляв, розказували вони й у Вілії сусіднього Шумського району, а що вийшло? Роздратовано оцінювали «грибні наміри» усі, з ким кореспондент «УМ» спілкувався до початку слухань. «Наші їздили у Вілію, там же рота не відкрити, — каже Марія Пальчевська. — А я хочу, аби мої діти й онуки на землі наших прадідів дихали свіжим повітрям. Чому вони з Києва до нас пруться? Нехай будують там, під боком у резиденції Януковича».

Зрозумівши, що всі налаштовані категорично щодо намірів ТОВ, знайшов його представника. Директор і співвласник «Світу соломи» Андрій Біндас охоче закцентував на вигодах громади від майбутнього підприємства (кількасот робочих місць, соціальний пакет), водночас уникаючи запитань щодо вірогідних ризиків: «Сам хочу почути пропозиції і претензії людей. Кажуть, що аналогічне підприємство у Вілії «дістало» людей смородом? У нас технологія прогресивніша, голландська, й аміак не буде тхнути, як там».

Саме в цьому пан Біндас і намагався переконати учасників слухань. Спроба не вдалася, позаяк зала дружно опонувала йому, оперуючи фактами. Шумський «Мікоген» розгорнув свою діяльність за п’ять кілометрів від Вілії — і то люди хворіють, задихаються від смороду навіть у Людвищах, Тетильківцях... А ви, мовляв, хочете будувати завод за сотню­другу метрів від хат... Неминучі проблеми і з водою: пробурена у Вілії свердловина так осушує водоносні горизонти, що обміліли криниці у селах. Якщо дійсно ніякої шкоди довкіллю від виробництва грибів, то чому ж його власники на Шумщині постійно сплачують до бюджету сільради екологічні внески?

Дізнавшись про такий «грибний рай», мешканці кременецьких сіл Підлісці і Млинівці ще раніше дали відкоша прохачам від «Світу соломи». Тоді його власники спрямували вектор своїх інтересів ще «крутіше» — з неминучою шкодою для національного парку «Кременецькі гори». Нагадавши про його існування і ту обставину, що за кілька кілометрів ще й Почаївська лавра, голова Дунаївської сільради Євгенія Лісова прогнозує, що «гості Євро­2012, туристи з Європи навряд чи захочуть їхати до нас, «пахучих».

Зауважу, що позиція сільського голови щодо намірів «солом’яного» ТОВ виглядала хиткою. Бо як пояснити, чому вона надавала пану Біндасу додатковий час, аби той «прояснив ситуацію». Не змогла Євгенія Лісова пояснити і те, чому всім місцевим заявникам земельні ділянки «нарізали» підряд, одна за одною, а під завод печериць­ — по два гектари на фізичну особу і в потрібному місці? Та ж я, мовляв, лише печатки ставила, і грошей мені ніхто не давав, відбивалася головиха: «Власником землі є сільрада, однак розпорядник ділянками за межею населеного пункту — районна дер­жадміністрація».

«Запропоноване виробництво шкідливе»

Принагідно зауважимо, що можновладці району відверто ведуть політику подвійних стандартів. Голова Кременецької райдержадміністрації Ігор Михальчук 15 лютого на виїзному прийомі потішив дунаївців обіцянкою виділити земельні ділянки — ви, мовляв, тільки заяву здайте до адміністрації. Хто повірив і здав — одержав відповідь: вибачте, але на території Дунаївської сільради триває інвентаризація земель... Хоча саме тоді, розповів на слуханнях депутат Тернопільської обласної ради Богдан Гачкевич, Ігор Михальчук підписав розпоря­дження № 725 про дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення 85­ти гектарів якійсь «Світанковій ниві». Свояку? Однопартійцю?

До речі, цей керманич району, зігнорувавши громадські слухання, не прислав і свого заступника. З майже годинним запізненням Ігор Михальчук по телефону повідомив сільському голові, що він «у важливих справах за межами області». Не приїхав, бо ж як було пояснити людям свою забудькуватість? На згаданому виїзному прийомі у Дунаєві керівник РДА обіцяв, що «ніякого заводу з виробництва грибів у вас не буде». Важко було б Ігореві Михальчуку (попри те, що його хрещеним батьком поінформовані кременчани називають парламентарія­«регіонала» Ореста Муца) довести сільчанам, чому ласі шматки сільгоспугідь виділяють передовсім іногороднім мешканцям, а не заявникам з місцевих громад, чи законним є дозвіл юридичній особі на забудову угідь сільськогосподарського призначення, приватизованих, до того ж, особою фізичною. Йдеться про киянку Жанну Вишневську, яка, зі слів Андрія Біндаса, є співвласницею ТОВ «Світ соломи». Яким чином вона стала власником ділянок сільгосппризначення, виділених іншим заявникам? «Продаж», — лаконічно пояснив пан Андрій...

Головуюча Євгенія Лісова і представник ТОВ Андрій Біндас постійно закликали переповнену залу холодного сільського БК до конструктивної розмови — такої не вийшло: «Ніякого діалогу з тими, хто допомагає владі чинити так, аби народ вимирав, — закликав односельців пенсіонер Сергій Шевчук. — Мають багато грошей? Нехай санаторій під лісом збудують!». Останнім цвяхом у домовину «надій солом’яних» стали виступи депутата Тернопільської обласної Ради Богдана Гачкевича («Ми підключили прокуратуру») і міського голови Кременця Олексія Ковальчука, чия родина мешкає у Куликові («Я бачив у Вілії обіцяний забудовниками «рай»... Це питання життя чи смерті наших дітей!»).

Про це говорив і радник голови Тернопільської обласної ради, заступник голови обласного осередку «Свободи» Михайло Головко: «Запропоноване вам виробництво шкідливе, а нації потрібні здорові діти... Нещодавно з розвішених по всій Україні біг­бордів Янукович запевняв, що почує кожного. Наразі ж нікого з вас не чують навіть на місцях. Голова ­держадміністрації Кременецького району Ігор Михальчук брехав вам 15 лютого, бо дозвіл Вишневській на розроблення проекту надав своїм розпоря­дженням ще 20 січня! Тому фракція «Свободи» у райраді порушить питання про недовіру такому голові райдержадміністрації».

... Уже по тому, як учасники громадських слухань в один голос відхилили пропозиції «грибного раю» від ТОВ «Світ соломи», на виділених райдержадміністрацією землях запрацювала потужна землерийна техніка. Люди кинулися захищатися від свавілля — і таки зупинили всі роботи. Чи ж надовго? Бо прибулі з райцентру правоохоронці взялися охороняти техніку «Світу соломи». Відтак учора люди пікетували районну держадміністрацію. Не схаменуться у райцентрі — у розпал «Євро­2012» мешканці чотирьох сіл погрожують перекрити туристичні маршрути не лише до Почаєва...

Тарас БАГНЮК