Аврал по–справжньому — це півфінал Росія—Україна

03.04.2012

Українським уболівальникам, які планують відвідати матчі цьогорічного чемпіонату Європи з футболу, що відбуватимуться в Польщі, варто поквапитися з поданням заяв на отримання візи. Адже ті, хто занадто зволікатиме, можуть і не встигнути на омріяну гру — з огляду на великий наплив охочих, час розгляду заявок може затягнутися.

А польська сторона, зі свого боку, робить усе можливе для того, щоб українські шанувальники футболу відчули мінімум незручностей, пов’язаних з оформленням шенгенської візи. Як розповів учора на прес–конференції з цього приводу генеральний консул, керівник Консульського відділу посольства Польщі в Україні Рафал Вольський, для учасників турніру та вболівальників у польських консульствах (окрім Києва — у Харкові, Львові, Луцьку, Одесі, Севастополі та Вінниці) і пунктах прийому візових заяв (відкритих у столиці, Дніпропетровську, Донецьку, Івано–Франківську, Львові, Тернополі, Харкові та Житомирі) діятиме спрощена система подачі документів. У пунктах прийому заяв відкриють навіть спеціальні віконця — винятково для обслуговування вболівальників. Для оформлення візи їм досить буде надати заповнену вручну візову анкету, закордонний паспорт та копію його першої сторінки, оригінал і копію внутрішнього паспорта, поліс медичного страхування та квиток на матч Євро–2012 у Польщі або підтвердження на право його отримання.

Лише тим, у кого немає ні квитка, ні його «броні», але поїхати до сусідньої країни й повболівати бодай у фан–зоні дуже хочеться, доведеться представити ще й довідку про частково оплачене бронювання готелю або іншого житла. Організовані групи вболівальників обслуговуватимуть у першу чергу — зокрема, таким заявникам не обов’язково подавати документи кожному особисто, що також значно пришвидшить процедуру.

Водночас тих громадян України, які анітрохи футболом не цікавляться, а до Польщі під час Євро–2012 збираються по роботі або в інших справах, генеральний консул запевнив: «звичайним» заявникам чемпіонатські «жнива» не завадять, для них консульські установи працюватимуть у звичайному режимі. Хоча про завчасне подання візової заяви також потурбуватися не завадить.

Щоб забезпечити своєчасний розгляд документів, польські консульства на «гарячий період» збільшать кількість працівників, які їх опрацьовуватимуть. «Але зрозуміло, що якщо ви звернетеся по візу за два дні до матчу, то ми просто фізично не встигнемо її надати, при всьому бажанні», — наголосив пан Вольський. Ці поради особливо актуальні з огляду на те, що незабаром ті країни–учасниці турніру, які не розпродали виділені їм за квотами квитки на матчі Євро–2012, передадуть їх Україні та Польщі. Скільки саме буде таких «додаткових» квитків, наразі сказати складно — за словами заступника директора оргкомітету Євро–2012 в Україні Івана Федоренка, точні дані Федерація футболу матиме ближче до кінця квітня.

Тих, кого турбує питання безпеки, пан Федоренко вкотре запевнив: і з так званими «агресивними фанами», і з небезпекою тероризму Польща та Україна впораються — недарма ж проводили стільки спільних тренувань та навчань. «Небезпечними» вболівальниками займається спеціальна служба Інтерполу, а до кожної команди на всяк випадок буде приставлено «цілодобового» офіцера безпеки.

«Гасло «Дві країни — один турнір» — це не лише слова. Можу додати, що ще й «одна команда» — якщо не на футбольному полі, то принаймні на кордоні, — запевнив Федоренко. — Українські й польські прикордонники працюватимуть спільно, тож документи вболівальників Євро–2012 перевірятимуть лише один раз, що усуне черги й незручності».

Як напівсерйозно пожартував посол Польщі в Україні Генрик Литвин, єдиний матч, який може спричинити справді значні незручності прикордонникам та консульствам — це півфінальна гра в Польщі між командами України та Росії (звісно, за умови, що дві наші збірні дотягнуться так високо). «З огляду на те, яка велика кількість уболівальників у такому разі захоче перетнути польський кордон з боку України й Білорусі, раджу подавати заяви на візу одразу, щойно з’ясується, що українці гратимуть у півфіналі з росіянами», — наголосив пан посол.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>