Є плазма і фарфор

30.03.2012
Є плазма і фарфор

Юрій Луценко за ґратами. (Фото з сайту p-p.com.ua.)

Наступного понеділка Печерський райсуд Києва почне розгляд другої справи щодо екс­глави МВС Юрія Луценка — її порушену за організацію стеження в рамках розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка. Цей закид Луценкові суд виділив в окреме провадження в січні. Слідство вважає, що Луценко незаконно дозволив підлеглим стежити за одним iз фігурантів у справі про отруєння Ющенка, кандидата в президенти 2004 року. Натомість екс­міністр наполягає, що він ніяких паперів щодо стеження не погоджував, оскільки в той період перебував у відрядженні за кордоном.

Стосовно вироку Печерського суду в першій справі, яким лідера «Народної самооборони» засуджено до чотирьох років позбавлення волі, то Апеляційний суд столиці призначив розгляд скарги Луценка на 15 травня. Відтак весь цей час опозиціонер ще перебуватиме у Лук’янівському СІЗО. Але в нових, покращених умовах. За словами дружини екс­міністра Ірини Луценка, позавчора о п’ятій ранку її чоловіка «похапцем перевели в іншу камеру».

«Відтепер Луценко перебуває у камері №136 на 12 кв. м на другому поверсі СІЗО. Разом з особистими речами до нової камери переведений і сусід­співкамерник», — каже пані Ірина. Чоловік розповів їй, що в новій «хаті» є плазмовий телевізор, шафа для посуду та полиця для книжок, дерев’яні ліжка, табуретки, стіл, настінний годинник, вазони без квітів й навіть фарфоровий посуд. У камері також є повноцінний відгороджений унітаз, а не «дірка в підлозі», як у попередній камері.

Соратники Луценка пов’язують таке покращення його побутових умов за ґратами з візитом до України делегації ПАРЄ, яка вчора мала відвідати СІЗО. Мовляв, одразу після «переселення» засудженого «в гості» до нього прийшли заступник прокурора столиці та співробітник ізолятора і влаштували тут «фотосесію».

Нагадаємо, що раніше пенітенціарії регулярно публікували фотографії з камери Юлії Тимошенко — як у СІЗО, так і в Качанівській колонії.

За непідтвердженими даними, нову камеру для Луценка всю ніч ремонтували десятеро арештантів під наглядом керівників ізолятора. Натомість Державна пенітенціарна служба повідомила, що переведення Луценка в іншу камеру пов’язано з плановим ремонтом на різних об’єктах установи. Кажуть, лише в цьому році відремонтовано десять камер. Хто саме їх ремонтував і чи справді до цієї праці незаконно примушували арештованих, у ДПтС не повідомляють.