Афіни знову провинилися

29.03.2012
Афіни знову провинилися

Пам’ятки Греції можуть стати для українців значно доступнішими. (Фото з сайту evasikons.blogspot.com.)

Замість розширитися, як планувалося, Шенгенська зона незабаром може ще й зменшитися. Нагадаємо, «в черзі» на приєднання до Шенгенської угоди стоять Болгарія та Румунія, проте їх вступ заблокувала Голландія. Натомість із Шенгену можуть виключити Грецію. Як повідомив міністр цивільного захисту Греції Міхаліс Хрісохідіс, розпрощатися зі спільним європейським візовим простором Афінам доведеться, якщо до літа не буде вжито дієвих заходів щодо боротьби з нелегальними мігрантами.

За словами Хрісохідіса, на початку березня глави урядів Німеччини, Нідерландів, Австрії та Греції провели спеціальне засідання, присвячене ситуації з нелегалами на турецько–грецькому кордоні. І тоді грецькому керівництву чітко дали зрозуміти: терпець Євросоюзу, який змушений приймати навалу мігрантів iз Туреччини та сусідніх із нею мусульманських країн (близько 130 тисяч щороку), на межі. Особливо з огляду на те, що на захист цього кордону ЄС виділив Греції цільову допомогу в розмірі 250 мільйонів євро. Проте, обурюються в Брюсселі, грецькій владі зараз не до кордонів — на носі дострокові парламентські вибори, і місцеві можновладці з головою поринули в кампанію. Але якщо до червня Афіни не вирішать «нелегальне» питання, доведеться Греції розпрощатися з Шенгенською зоною.

Насправді країна, ослаблена фінансовою кризою й пов’язаними з нею проблемами (які змушують урізати фінансування багатьох статей бю­джету), й сама потерпає від нелегальної імміграції. «Боротьба з нелегалами вже давно вийшла на національний рівень і зараз є бомбою сповільненої дії для системи громадської охорони здоров’я», — по­скаржився міністр цивільного захисту. І нагадав, що в лютому Греція почала зводити на кордоні з Туреччиною стіну, аби посилити його захист. Водночас до 2013 року грецька влада планує створити ще 30 центрів з утримання нелегальних мігрантів.

Тим часом туроператори в Україні та Росії потирають руки: для наших туристів вихід Греції з Шенгенської угоди може бути дуже вигідний. Адже цього року попит на тури в цю країну зростає — зберігається минулорічна тенденція, пов’язана зі зниженням цін на «грецький» відпочинок, що привернуло увагу до курортів Еллади тих туристів, які раніше надавали перевагу пляжам «дореволюційного» Єгипту й Туреччини.

Єдина перепона, через яку багато відпочивальників і досі не наважуються купувати тури в Грецію, — жорсткі правила отримання шенгенської візи. Днями міністр культури і туризму Греції Павлос Геруланос заявив, що Афіни готові спростити візовий режим для українців та росіян, але на заваді стоять лише правила Шенгену. Якщо ж обмежень, які накладає Шенгенська угода, не буде, грецькі курорти стануть іще доступнішими.

Утім покладати на такий поворот подій великі надії все ж не варто — Греція не зацікавлена у виході з Шенгенської зони, тож, очевидно, все–таки намагатиметься виконати поставлені Євросоюзом умови. Втім навіть за умови збереження статус–кво греки обіцяють посприяти Україні у переговорах із ЄС про спрощення візового режиму. За словами Павлоса Геруланоса, на майбутній зустрічі глав держав «Великої двадцятки» в Мексиці грецька сторона порушить питання візової підтримки, в тому числі й для громадян України.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Туреччина завершила внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності угоди про безвізовий режим з Україною. «24 березня в Туреччині повністю завершено всі внутрішні процедури, це було опубліковано в офіційній газеті, тож наша держава свою частину (угоди) виконала, — цитує посла Туреччини в Україні Мехмета Самсара агенція «Українські новини». — Сподіваюся, що найближчим часом Україна також завершить всі внутрішні процедури й угода набуде чинності». За словами очільника дипломатичної місії, угода набуде чинності через 90 днів після виконання всіх внутрішніх процедур обома сторонами. Нагадаємо, згідно з угодою про спрощення візового режиму, громадяни України і Туреччини можуть перебувати на території другої держави без отримання візи не більше 30 днів з моменту в’їзду й сумарно не більше 90 днів на кожні півроку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>