Горіла «зона», палала

29.03.2012
Горіла «зона», палала

Рятувальники приборкували вогонь кілька годин.

Позавчора здивовані мешканці селища Жвирка, що у Сокальському районі Львівщини, могли бачити, як горить місцева виправна колонія №47. «Зона» максимального рівня безпеки відома тим, що розташована в колишньому римо–католицькому монастирі отців–бернардинів. У пам’ятці архітектури початку XVII утримують рецидивістів та засуджених до довічного позбавлення волі. Першим спалахнув саме дерев’яний дах монастиря над сектором для «довічників».

«Близько 15.00 ми отримали інформацію про пожежу в Сокальські колонії, — розповів «УМ» прес–секретар Львівського облуправління Державної пенітенціарної служби Мирослав Демків. — За попередніми висновками, причиною загоряння даху монастиря над сектором для чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі, стала несправна електромережа. Швидше за все, десь сталося замикання, а дерев’яний дах швидко розгорівся».

Остаточні причини пожежі ще встановлюються. Пожежу пенітенціарії спочатку гасили власними силами, але через сильний вітер розповсюдження пожежі було дуже швидким — вогонь охопив площу близько двох тисяч квадратних метрів.

Як повідомили «УМ» у прес–службі ГУ МНС у Львівській області, на місці працювало вісімдесят вогнеборців та вісімнадцять спецавтомобілів. Керував гасінням пожежі особисто начальник обласного главку МНС, генерал–майор служби цивільного захисту Сергій Дмитровський. Приборкати вогонь вдалося близько шостої години вечора. Утім рятувальники працювали на місці події усю ніч, адже вітер посилював полум’я на дерев’яному перекритті монастиря. Ще учора вранці дим піднімався над згарищем.

І хоча пожежники врятували п’ять сусідніх будівель, проте установа зазнала серйозних збитків. Будівля сектору для «довічників» практично вигоріла і наразі є непридатною для утримання засуджених. За словами очевидців, на території колонії згоріла церква, повністю згорів і впав купол церковної дзвіниці. Вогонь також «злизав» башту №7 на території житлової зони.

«Жертв і потерпілих серед «довічників» немає. Близько півтори сотні засуджених спочатку евакуювали до інших секторів колонії, а особовий склад установи перевели на посилений варіант несення служби. До охорони в’язнів долучилися спецгрупи з інших виправних колоній, — зазначає пан Демків. — Уже на ранок середи всіх засуджених із постраждалого сектору оперативно вивезли до інших виправних установ Львівської області відповідного рівня безпеки».

Конвоювати небезпечних «довічників» пенітенціаріям допомагали спецпідрозділи мі­ліції. Родичам «переселенців» уже повідомили нові адреси, за якими вони відбувають покарання. Ще донедавна в Сокальській колонії утримувалося 612 засуджених, отже, після «виселення» погорільців їх кількість у монастирі зменшилася на чверть.

Учора голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков провів оперативну нараду, на якій ухвалено рішення щодо модернізації технічного оснащення установ відомства, вивчення готовності персоналу колоній до дій при надзвичайних подіях — пожежі, стихійні лиха, втечі чи масові безлади.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Правозахисники стурбовані зростанням за останні два роки кількості ув’язнених в Україні. За словами голови правління правозахисної організації «Донецький меморіал» Олександра Букалова, у 2011 році, в порівнянні з попереднім, у колоніях держави зафіксоване зростання на тисячу засуджених. Крім цього, за останній рік у виправних установах зросла кількість суїцидів, які не залежать від хвороб особи: якщо у 2009 році таких випадків було 44, то у 2011–му вже 59. Як зауважує правозахисник, менше половини засуджених у колоніях працевлаштовані, однак ті, які мають роботу, отримують за неї дуже низьку винагороду: на місяць це приблизно 100—200 гривень, з яких після відрахувань у засудженого залишається, як правило, 15—25 гривень.

За словами Букалова, у колоніях також відсутнє соціальне страхування та пенсійне забезпечення, що є дискримінацією. А умовно–дострокове звільнення лишається архаїчним, «оскільки ця процедура є дуже корупційною». Правозахисник також наголошує, що Державна пенітенціарна служба лише на словах співпрацює з громадськими організаціями, «заплющуючи очі на їхні ініціативи та пропозиції».

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>