Боролися, але не побороли

29.03.2012
Боролися, але не побороли

Кільце «Летувос рітас» атакує Дарнеа Джексон. (Фото з сайту БК «Донецьк».)

В останні роки центр українського спорту поступово перемістився до Донецька, і на підтвердження цього впродовж останніх днів на трибунах реконструйованого Палацу спорту «Дружба» спостерігалося виверження вулкану вболівальницьких емоцій. Минулих вихідних фани відсвяткували виграш чемпіонського титулу хокеїстами «Донбасу», а позавчора 4000 глядачів прийшли підтримати баскетболістів «Донецька» у повторному чвертьфінальному матчі Кубка Європи проти «Летувос рітас».

Після невдалого вояжу до Вільнюса, де підопічні Саші Обрадовича програли з різницею в 11 пунктів, удома «тиграм» слід було зробити практично неможливе — розгромити дворазового переможця другого за рейтингом єврокубкового турніру. Однак уже перша чверть не віщувала українському віце–чемпіону нічого доброго — 17:28. «Ми знали, що в Донецьку буде тяжко, тому дуже відповідально підготувалися до гри», — уже після матчу наставник литовців Олександр Джикич пояснив стартовий спурт своєї команди.

Та «тигри» не були б собою, якби на прощання з євросезоном не огризнулися. Колектив Обрадовича до візиту «Рітас» не програв у рідних стінах жодного матчу ЄК. Не порушили цю традицію донецькі баскетболісти й в останньому домашньому поєдинку. Завдяки снайперському хисту Рамела Каррі, який накидав 26 очок, підтримці Вуле Авдаловича (14) та старанням В’ячеслава Кравцова (12), котрий боровся на рівних із лідером литовців Йонасом Валанчунасом, «Донецьк» спочатку вирівняв гру, а в заключній десятихвилинці здобув перемогу — «плюс 2». «Ми боролися за кожен м’яч, намагаючись виграти з необхідним результатом, проте «Летувос рітас» — справді сильна команда. Не думаю, що хтось зможе сказати погані слова на нашу адресу», — резюмував форвард «Донецька» Дмитро Глібов.

Справді, «тигри», які лише в 2006 році вийшли на спортивну арену, провели свій найкращий сезон у Європі. Задоволений і сербський наставник українського клубу. «Донецьк» показав хорошу гру в Єврокубку, а «Летувос рітас» — це команда рівня Євроліги», — сказав Обрадович.

 

ТАБЛО

Єврокубок. 1/4 фіналу (матчі–відповіді). «Донецьк» — «Летувос рітас» (Литва) — 80:78 (17:28, 17:13, 13:13, 33:24; Каррі (26), Авдалович (14) — Райс, Валанчунас (по 14); перша гра — 65:76), «Спартак» (СПб, Росія) — «Німбурк» (Чехія) — 86:71 (68:64), «Локомотив–Кубань» (Росія) — «Хімки» (Росія) — 81:77 (72:81), «Валенсія» (Іспанія) — «Будучность» (Чорногорія) — 85:63 (Ліщук («В») — не грав; 71:75).

* * *

Українська суперліга. Чоловіки. «Говерла» — «Азовмаш» — 71:69, «Черкаські мавпи» — «Кривбас–баскет» — 79:93.