«Моя подруга на кухні — пароварка»

28.03.2012
«Моя подруга на кухні — пароварка»

Леся Тельнюк: «Слідкувати за своїм харчуванням — легко». (Фото з власного архіву співачки.)

На концертах сестер Тельнюк оживає поезія Ліни Костенко, Оксани Забужко та Василя Стуса. Але завіса опускається. І Леся та Галина повертаються у буденне, реальне життя, де все — «як у людей». Зокрема, й домашня кухня. Про кулінарні справи і про те, як їсти без шкоди для фігури, ми поговорили з Лесею Тельнюк.

 

Рибний день

Навесні жінки особливо стурбовані зовнішнім виглядом і переймаються дієтами. «Жінки можуть сприйняти своє схуднення як джерело позитивних емоцій, вражень і відчуттів, і тоді все вдасться! — впевнена пані Леся. — Бо для оптиміста схуднення — це розвага, а для песиміста — непосильна робота».

— Я намагаюся після шостої години не їсти, хоча це мені не завжди вдається, особливо в ті дні, коли бувають концерти, — каже пані Леся. — Своєю подругою на кухні вважаю пароварку. У ній можна приготувати дуже багато страв, а головне — вони максимально зберігають поживну цінність і просто смачні. Мені дуже подобається запікати в пароварці рибу, тому раджу приготувати цю смакоту й іншим. До речі, у господинь багато часу забирає чищення риби. Пароварка ж дуже спрощує цей громіздкий і не надто приємний процес. Я мию рибу, кладу її в пароварку на 20 хвилин. Після цього рибу витягую, акуратно знімаю шкірочку і приправляю спеціями чи соусами. Можна приготувати будь–яку рибу. Моя улюблена — морський окунь. Беру 4 філе, 2 столові ложки оливкової олії, зубчик часнику, чайну ложку лимонного соку, 1/4 чайної ложки меленого червоного перцю, сіль за смаком. Часник слід роздавити, потім змішати з оливковою олією, лимонним соком, сіллю та перцем, і рибне філе змастити цією сумішшю з усіх боків. Далі вливаємо у резервуар пароварки склянку води, на піддон кладемо філе, накриваємо і готуємо протягом 12—15 хвилин. Вийнявши, можемо смакувати, як є, а можемо зверху ще полити соєвим соусом. Спробуйте і переконаєтеся: праці — мінімум, смаковий ефект — страва немов з хорошого ресторану.

Про запіканки–котлетки

У раціоні Лесі Тельнюк часто бувають страви з моркви. «Я так у свій час захопилася морквяними котлетами, що аж дивувалася: як вони мені не приїдаються? Повірте — не приїлися і досі. Солодкі, ніжні, з родзиночками і ваніллю — вони настільки благотворно впливають на організм, що їх хочеться ще і ще». Щоб приготувати котлети «Руденькі», потрібно тонко нашаткувати кілограм моркви, залити її півсклянкою молока, додати трішки вершкового масла, чайну ложку цукру і дрібку солі, накрити все це кришкою і варити до готовності моркви, постійно помішуючи, щоб не пригоріло. Коли морква прохолоне, додати жовток одного яйця, 4 столові ложки манки чи борошна (підійде і борошно з висівками, на смаку це не позначиться, але воно значно корисніше і дієтичніше), вимішати фарш, сформувати котлетки і відправити їх у пароварку хвилин на п’ять. Хто хоче, може обсмажити їх на олійці. Смакують і просто із зеленим чаєм, або з варенням, джемом, зі сметаною чи молочним соусом.

Хто не хоче смажити чи не встигає ліпити котлетки, може приготувати в пароварці чи звичайній духовці не менш смачну морквяну запіканку, радить Леся Тельнюк. Для цього півкілограма очищеної і дрібно нарізаної моркви відваріть до готовності з півсклянкою води чи молока, зробіть iз неї пюре і додайте столову ложку вершкового масла. Окремо відділіть білки двох яєць від жовтків, жовтки додайте в охолоджену морквяну масу, а білки збийте й обережно введіть у суміш. Далі вмішуйте 3 ложки борошна, сік одного апельсина чи двох мандаринів, жменьку промитих родзинок, дрібку кориці, 2 столові ложки цукру і трішки ваніліну. Викладайте масу у формочку і ставте в духовку на 30 хвилин чи в пароварку — на 20. Подавайте зі сметаною — таку смакоту всі зі столу просто розмітають!

«Особливо ніжною виходить у пароварці сирна запіканка. Її дуже вподобали діти, та й я час від часу радую нею себе», — каже співачка. Щоб спекти ніжну запіканку, на 700 г вершкового сиру гарної якості потрібно по 4 ложки сметани і цукру, 150 г родзинок, жовтки двох яєць, ягоди, фрукти або варення. На дно формочки викласти помиті ягоди або подрібнені фрукти (підійдуть яблука, груші, банани, цитрусові, словом — усе, крім ківі, бо сир iз ківі гірчить), поверх — сирну масу з рештою інгредієнтів. Попередньо сир для цього потрібно пропустити через м’ясорубку чи через сито, щоб він став однорідною масою. Все закрити харчовою плівкою і поставити на півгодини у пароварку.

Для гостей

Гості у пані Лесі бувають дуже часто. Вона каже, що для приємного спілкування і розмов про високе хочеться до столу чогось легкого, некалорійного, але дуже смачного. У неї для цього є свій універсальний рецепт гарячого салату. «Основа цього салату — запечені в духовці спочатку присолені та присолоджені сезонні овочі, які, вийнявши, треба приправити соусом з оливкової олії та часнику і присипати тмином. Прекрасно смакують кабачки з помідорами і болгарським перцем, печериці з морквою і селерою, баклажани з помідорами, болгарським перцем і брюссельською капустою. Словом — експериментуйте.

Ранньовесняний варіант гарячого салату — «Селерка». Для його приготування почистіть і подрібніть на кубики по 400 г коріння селери і моркви, поріжте часточками 2 помідори та 2 сині цибулини і все викладіть на деко. Посоліть та трішки притрусіть овочі цукром і ставте в духовку на помірний вогонь на півгодини. Поки овочі запікаються, окремо розтовчіть 3 зубчики часнику, додайте до нього 2 столові ложки оливкової олії і полийте цією сумішшю овочі, коли вони зарум’яняться. Якщо є зелень — подрібненою притрусіть салат (особливо смачно iз зеленню розмарину і тим’яну). Ще смачнішими овочі стають, коли їх притрусити тмином.

До речі, за схожим рецептом можна приготувати брюссельську капусту, яка містить найбільше вітамінів з усіх видів капуст. Тож півкілограма маленьких качанчиків миємо і викладаємо на змащене олією деко. Три зубчики часнику ріжемо ножем, притрушуємо капусту, солимо, перчимо і трішечки присолоджуємо. Скроплюємо олією, яка вам найбільше подобається: кукурудзяною, соняшниковою, лляною, оливковою чи іншою — капуста смакує з будь–якою. Прослідкуйте, щоб спеціями й олією не була обділена жодна капустинка. А далі нехай вона рум’яниться у духовці хвилин 40, ви лиш раз по раз перевертайте її, щоб не пригоріла. Брюссельська капуста смачна з іншими овочами чи з соусами.

«Знаєте, це неправда, що приємне з корисним поєднується мало, — впевнена Леся Тельнюк. — Це дві частинки одного цілого. Тому поєднуйте, шукайте гармонію, і для цього почніть із себе і почніть зараз, не відкладаючи на завтра. Не забувайте — весна!»

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>