Шилову в мiшку не втаїш

28.03.2012
Шилову в мiшку не втаїш

Вікторія Шилова.

У дніпропетровському політикумі — гучна сенсація. Причому безпосередньо у середовищі керівної і спрямовуючої в області Партії регіонів. Щойно стало відомо про те, що звільнено з посади і навіть виключено з лав Партії регіонів заступницю голови облради Вікторію Шилову. Підстава — «за антисемітські та ксенофобські висловлювання». Що конкретно тут мається на увазі, регіонали не розтлумачують. Проте навряд чи хтось на Дніпропетровщині всерйоз сприймає таке формулювання. Бо всі розуміють, що «антисемітські та ксенофобські висловлювання» — це всього–на–всього невдале прикриття справжньої причини невдоволення напрочуд активною Шиловою, яка розпочала власну гру і мітить на депутатське крiсло в майбутньому парламенті.

 

Офіційно обласна організація Партії регіонів «шиє» розпалювання міжнаціональної ворожнечі Шиловій через газету «Правий берег», видавцем і редактором якої є Вікторія Віталіївна. Видання начебто пістрявіє антисемітськими матеріалами. Ми ж можемо зробити й інші припущення. Адже Вікторію Шилову було виключено з лав партії відразу по закінченні сесії облради, пiд час якої депутати розглядали звернення до Президента та Прем’єр–міністра про підтримку міністра освіти Дмитра Табачника, над яким було скупчилися хмари. Проти виступили тільки фракції «Батьківщини», «Фронту змін» і одна–єдина «регіоналка» Шилова. Правда, ніхто з виступаючих проти Табачника про його національність навіть не обмовився. Не йшлося про національний аспект й у випадку, коли в рідному Новомосковську Шилової після її втручання потрапив під кримінальну справу колишній равин міста, керівник відділу приватизації міськради. Правда, чим можна дорікнути екс–«регіоналці», так це рядком у програмі Блоку Вікторії Шилової про повернення до паспортів громадян України графи «національність» «для пропорційного представництва українців та національних меншин у виборних і виконавчих органах влади».

Варто згадати, що в регіональних лавах 39–річна Вікторія Шилова опинилася доволі характерно. Обіймаючи перед останніми президентськими виборами посаду гендиректора Дніпропетровської облдержтелерадіокомпанії, вона відкрито конфліктувала з тодішнім головою облдержадміністрації Віктором Бондарем. Дійшло навіть до того, що підвладний Шиловій трудовий колектив став влаштовувати телемарафони і навіть голодування на захист свободи слова.

Безпосередньо перед президентськими виборами Шилова, яка досі всіляко «тулилася» до місцевого Блоку Юлії Тимошенко, різко змінила свою політичну орієнтацію. А щоб остаточно розтопити серця регіонального партійного керівництва, вдалася до епатажного кроку: зробивши зачіску на голові «а–ля Тимошенко», вона заполонила ефір місцевих телеканалів, де, не соромлячись, мочила «клятих бютівців». Труди Вікторії Віталіївни були достойно оцінені — після президентських виборів їй дісталася посада заступника голови облради.

Проте відразу стало зрозумілим, що такої високої посади для амбітної Шилової мало. Практично відразу вона розпочала свою гру. Зокрема, оголосила про створення Блоку Вікторії Шилової. Неважко було не помітити й те, що Шилова активно почала «обробляти» орієнтовний виборчий округ до Верховної Ради, прив’язаний до Новомосковська. Саме у рідному місті вона балотувалася як мажоритарниця й до обласної ради і без проблем перемогла. Проте з часом Шилова все виразніше почала ставати проблемою, чи пак головним болем, для самої регіональної влади. Зрештою, дійшло до відкритого конфлікту з головою Новомосковської райдержадміністрації Олегом Мироновим, про начебто зловживання якого Вікторія Віталіївна стала активно інформувати громадськість.

Саме в прилеглому до Новомосковська виборчому окрузі Шилова має реальні шанси перемогти на виборах до парламенту, де невипадково повідкривала громадські приймальні. Влада ж таку самостійність не вітає. Було зрозуміло, «регіонали» вискочку у своїх лавах терпітимуть до пори до часу. Зрештою, це й сталося.

Водночас підставою для звільнення Вікторії Шилової з посади заступника голови облради стало, як повідомляє прес–служба облради, «систематичне порушення трудової дисципліни, використання службового становища у власних цілях, порушення Правил трудового внутрішнього розпорядку та Інструкції з діловодства обласної ради». Проте за нинішньої ситуації не викликає сумнівів одне — гучні звільнення з посади і виключення з лав Партії регіонів Шилової є не кінцем її політичної кар’єри, а новим витком. На тлі все більшого розчарування людей у правлячій Партії регіонів усе це може справити ефект бумеранга. Адже з Шилової мимоволі таким чином ліплять образ героїні, якій навіть не доведеться ламати голову над дилемою — шукати спільну мову з об’єднаною опозицією чи вести самостійну гру? Для самодостатньої і без влади Вікторії Шилової прийнятнішим, мабуть, є другий варіант...