Осідлати вітер

Осідлати вітер

Львівська школа №72 — єдина в Україні, де учні можуть наживо побачити, як працюють альтернативні джерела енергії. На її даху вже рік стоять вітряк та сонячна батарея. І хоча обладнання встановлювали з просвітницькою метою, від нововведення є й користь — за місяць вітряк і сонячна батарея виробляють 30 — 40 кіловат електроенергії. Для порівняння — це місячна норма споживання електроенергії для однієї людини в сільській місцевості. У школі цієї електрики вистачає для освітлення частини коридорів та роботи одного–двох комп’ютерів.

Згорів за Україну

Згорів за Україну

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

...У ніч на 21 січня 1978 року, в День Злуки, Олекса піднявся на Чернечу гору в Каневі. З собою мав дві каністри з бензином і запальничку. Був мороз — 15 градусів, багато снігу. Охорона музею Тараса Шевченка сховалася в теплі, та й Олекса розрахував свої дії так, щоб йому ніхто не заважав, тому вибрав нічний час. Чотири рази обійшов (залишилися сліди в снігу) навколо могили Шевченка. Спустився до схилу гори, звідкіля видно Дніпро. Розкидав близько тисячі заздалегідь виготовлених власноруч листівок. Підійшов до самого краю гори. Облив себе бензином. Дістав ножа і запальничку, черкнув — усе тіло спалахнуло факелом. Устиг зробити чотири кроки від схилу і вдарив себе ножем. Тіло знайшли вже вранці.

Шилову в мiшку не втаїш

Шилову в мiшку не втаїш

У дніпропетровському політикумі — гучна сенсація. Причому безпосередньо у середовищі керівної і спрямовуючої в області Партії регіонів. Щойно стало відомо про те, що звільнено з посади і навіть виключено з лав Партії регіонів заступницю голови облради Вікторію Шилову. Підстава — «за антисемітські та ксенофобські висловлювання». Що конкретно тут мається на увазі, регіонали не розтлумачують. Проте навряд чи хтось на Дніпропетровщині всерйоз сприймає таке формулювання. Бо всі розуміють, що «антисемітські та ксенофобські висловлювання» — це всього–на–всього невдале прикриття справжньої причини невдоволення напрочуд активною Шиловою, яка розпочала власну гру і мітить на депутатське крiсло в майбутньому парламенті.

Всі статті рубрики