Цигарки в деревині

27.03.2012
Цигарки в деревині

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Півтора тижня тому Державна податкова інспекція розпочала перевірку відомого на Львівщині підприємства «Топаз», яке пов’язують із родинним бізнесом голови Львівської облради Олега Панкевича та його сестри, депутата облради Ірини Сех. Обоє — представники ВО «Свобода», які є найпомітнішими фігурами у фракції націоналістів в облраді. В інтернет–ЗМІ повідомлялося, що причиною перевірки «Топаза» стала ймовірна причетність цього підприємства до не зовсім прозорих схем продажу за кордон цінних порід деревини. Нібито багато років цей родинний підряд незаконно вирубує дерева, зокрема дуби.

«Найдивнішим є те, що в оборудки вкручено десь із півтори сотні малих підприємців та й просто фізичних осіб, котрі просто розкрадають ліс, і з маленьких нібито непомітних вирубок під прикриттям омандачених власників бізнесу консолідують деревину в спочатку невеликі партії, щоб нарід не вжахнувся від загального обсягу того кругляка, який залишає Львівщину лише з мізерним прибутком, бо всі капітали від кінцевого етапу переробки деревини зосереджуються в руках львіської Сім’ї!» — повідомляє інтернет–сайт «Оглядач».

З посиланням на джерела у податковій, ЗМІ зазначають, що за однією зі схем той же дуб вирубується на Львівщині, переробляють його вже на підприємствах Волинської та Рівненської областей і вже звідти, щоб «приховати кінці», переправляють за кордон до Європи. І це при тому, що пані Сех очолює екологічну комісію облради. Депутатка також опікується національним природним парком «Північне Поділля», в якому можна згодом санкціонувати вирубку цінних порід дерева під виглядом санітарних чисток чи впорядкування території.

Правоохоронці також перевіряють інформацію щодо можливої причетності власників підприємства «Топаз» до контрабанди цигарок (блоки нібито приховують у виготовлених схованках у деревині і переправляють до Польщі). Офіційної інформації від правоохоронців, як і результатів перевірки «Топаза», ще немає.

Одним із перших на цю інформацію у ЗМІ відреагував член політради ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко, який вважає її лише маячнею. Мовляв, подібні закиди на адресу «свободівців» пана Панкевича і пані Сех нещодавно публічно озвучив голова фракції Партії регіонів у Львівській обласній раді Ігор Грещук. А ЗМІ підхопили наведені депутатом дані.

Щодо конкретних закидів на адресу підприємливих «свободівців», то пан Мірошниченко нічого не спростував, але у своєму блозі на «Українській правді» написав: «Доводити, що Сех і Панькевич — не злочинці — це себе не поважати. Ми будемо чинити інакше. Скажімо, Грещукові доведеться відповідати у суді і за себе, і за «тих хлопців», що підсунули йому таке свинство. Бо наразі ще в нашій державі закон забороняє називати злочинцями людей, якщо їхні злочини не доведено в суді».

А позавчора лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок під час прес–конференції в Луцьку взагалі заявив, що влада почала проти непідконтрольного їй бізнесу, який симпатизує націоналістам, спецоперацію терору, шантажу і залякування під назвою «Супутник». За його словами, на список узято абсолютно всі комерційні структури, благодійні фонди, навіть громадські організації. І лише на Львівщині до списку операції «Супутник» потрапило близько чотирьохсот підприємств.

«Абсолютно всі представники бізнесу, які є членами або симпатиками ВО «Свобода», зазнають найжорсткіших репресій. Усі вони зараз мають перевірки з податкової, пожежної, санстанції, СБУ, прокуратури», — так пояснює проблеми своїх відомих на Львівщині однопартійців–бізнесменів пан Тягнибок.

Про вирубку дубів чи контрабанду цигарок — жодного згадування, а тим більше спростування від лідера «Свободи» почуто не було. В Україні вже є традиційним для багатьох партій називати політичними репресіями дії своїх соратників, які поповнюють партійну касу. Та й навіщо «виносити сміття з хати» чи «посипати голову попелом» перед виборами?

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прокуратура Тернополя спростовує заяву міського голови Сергія Надала про безпідставність порушення кримінальної справи щодо депутата міськради від ВО «Свобода», екс–директора КП «Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя». За словами прокурора міста Сергія Банаха, кримінальну справу стосовно депутата міськради порушено на законних підставах, оскільки його затримали «на гарячому».

«Звинувачення у провокації з боку працівників правоохоронних органів в отриманні депутатом неправомірної вигоди в розмірі однієї тисячі доларів США є необґрунтовані та вигадані. Кримінальна справа, порушена стосовно депутата, не має жодного відношення до його політичної діяльності», — каже пан Банах i додає, що у зв’язку із незаперечністю зібраних доказів депутат уже зізнався в неправомірному отриманні коштів. Гроші він вимагав за погодження розміщення двох атракціонів на території парків обласного центру.

Слідство також перевіряє версію щодо можливої фальсифікації документів про звільнення депутата «заднім числом» iз посади директора КП «Об’єднання парків культури і відпочинку міста Тернополя». Саме те, що директора звільнили 7 березня (перший робочий день, який передував 12 березня, коли його затримали в робочому приміщенні з хабарем, не дало можливості правоохоронцям порушити щодо нього кримінальну справу за хабарництво, а лише за ст. 369 ч. 2 КК, яка трактує вчинок директора як отримання неправомірної грошової винагороди.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>