Плюс колеса від Колесникова

27.03.2012
Плюс колеса від Колесникова

Позавчора спортивна Україна дізналася імена лауреатів минулого, передолімпійського, року. У Міжнародному центрі культури й мистецтв (колишній Жовтневий палац) у Києві відбулася вже шоста церемонія «Герої спортивного року». Традиційно її проводять Національний олімпійський комітет та профільне міністерство, державна служба молоді та спорту.

За сценарієм, вітчизняний «спортивний «Оскар» був влаштований на кшталт «Оскара» кінематографічного. Оголошенню переможців передувало проходження святково вбраних номінантів по червоній доріжці, а також фотосесія. Утім багато хто зі спортсменів проявили скромність й оминули цю процедуру. Тож деякі призери чемпіонатів світу та Європи стояли непоміченими й мерзли в очікуванні, коли ж їх запустять до приміщення.

Торік наш спорт пережив багато приємних моментів, відтак вибирати було з кого. «Синьо­жовті» завоювали 20 медалей чемпіонатів світу (з них шість — золоті) й 54 нагороди континентальних форумів (18 золотих). Це кращий результат, ніж був напередодні найуспішнішої для України Олімпіади­2008, тож приводів для оптимізму перед Лондоном­2012 у нас достатньо.

Номінантів премії «Герої спортивного року» спершу відбирали журналісти й фахівці, після чого формувалися трійки найкращих у всіх категоріях. А остаточний вибір робила так звана Українська академія спорту.

Переможцям вручили красиві статуетки, призи від спонсорів і квіти. А головним героям — найкращому спортсмену і спортсменці — благодійний фонд віце­прем’єра Бориса Колесникова подарував по автомобілю «Хюндай Елантра».

«Я переживав, що спізнююсь на поїзд, а тепер можу заспокоїтися, бо поїду додому на машині», — пожартував чемпіон світу з боксу Олександр Усик. Прощаючись із публікою, кримчанин патріотично заявив: «Служу народу України». При цьому він як капітан команди­переможниці чемпіонату світу отримав нагороду ще й за партнера­«сенсацію» Євгена Хитрова, бо той не зміг прибути до Києва. Кремезний хлопчина з відмінним почуттям гумору ледь не зламав мікрофон — одразу видно боксера.

У жінок найкращою спортсменкою року­2011 визнали Вікторію Терещук — чемпіонку світу з сучасного п’ятиборства. За часів незалежності це перший такий титул для України в цьому виді спорту. Причому луганчанка відзначилася феноменальним досягненням, вигравши на ЧС у Москві одразу два «золота» й одну «бронзу» — в індивідуальному турнірі, міксті й естафеті.

Цікаво, що напередодні на церемонії роздачі премій «Людина року» «найкращою» спортсменкою назвали чемпіонку світу зі стрибків потрійним Ольгу Саладуху, а тут легкоатлетка поступилася п’ятиборці. «Із Саладухою ми зовсім не конкурентки, а навіть навпаки — на врученні премій «Людина року» підтримували одна одну й трималися разом, бо нікого не знали на тому зібранні», — розповіла «УМ» Вікторія Терещук.

Чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова, нині голова Київського відділення НОК, цього разу не отримувала нагороди, а вручала. Навіть попри статус молодої мами, колишня плавчиня залишається світською левицею. До речі, зараз Яна шукає нового партнера в реаліті­шоу каналу «1+1».

Для спортсменів та гостей церемонії співали Тіна Кароль, Іван Ганзера, Тоня Матвієнко, Віталій Козловський. А завершилося шоу феєрверком і пострілами серпантину.

 

ЛАУРЕАТИ

Найкращий спортсмен — Олександр Усик (бокс)

Найкраща спортсменка — Вікторія Терещук (сучасне п’ятиборство)

Найкращий тренер — Дмитро Сосновський (бокс)

Найкраща команда — естафетна команда 4х100 м (легка атлетика; Ремень, Стуй, Погребняк, Бризгіна, Повх)

«Олімпійська надія» — Дарина Зевіна (плавання)

«Сенсація року» — Євген Хитров (бокс)

Найкращий організатор — Ігор Лисов (президент Федерації зі стрибків у воду)

«Спорт для всіх» — м. Южне

Спортивна слава України — Віра Крепкіна (легка атлетика), Юрій Поярков (волейбол)

«Разом з олімпійцями» — Лариса Соловйова (пауерліфтинг)

«Сильні духом» — Олександра Кононова (лижні гонки й біатлон)

Найкращий меценат — «МТС­Україна»